Marea asfaltare, cu bani din rectificare

Cel mai mare câştigător al rectificării bugetare de ieri este Ministerul Transporturilor, care a primit un surplus de aproape 1,5 miliarde de lei. Guvernul a aprobat, ieri, a doua rectificare bugetară din acest an, după cea din luna martie. Potrivit ordonanţei de urgenţă dezbătută în şedinţa de guvern, veniturile la bugetul de stat au fost majorate cu 3,8 miliarde de lei, provenind cea mai mare parte din TVA, dar şi din impozitul pe profit. Cheltuielile au crescut cu 4,4 miliarde de lei. Partea leului din banii alocaţi instituţiilor statului a revenit Ministerului Transporturilor: aproape 1,5 miliarde de lei.

Alte sume semnificative au fost adăugate la bugetele Ministerului Finanţelor, Ministerului Apărării şi Ministerului Dezvoltării. Alocarea de fonduri suplimentare la bugetele instituţiilor statului a fost posibilă datorită creşterii veniturilor bugetare cu 36,6% în primul semestru, faţă de primele şase luni ale anului trecut, şi a cheltuielilor mai mari cu 45,6% în perioada menţionată. > Ministerul Transporturilor este marele câştigător al rectificării bugetare, primind în plus circa 1,5 miliarde de lei. O parte din bani vor fi folosiţi pentru reparaţii capitale pe drumurile naţionale şi pentru programele cu finanţare rambursabilă (circa 600 de milioane lei). O sumă similară a fost alocată pentru reabilitarea căii ferate pe tronsonul Bucureşti-Constanţa, precum şi pentru modernizarea parcului de vagoane şi locomotive.

Circa 170 de milioane de lei vor lua calea Metrorexului, pentru plata serviciilor de mentenanţă a materialului rulant executate anul trecut. Alte 48 de milioane de lei vor fi alocate pentru finalizarea lucrărilor de reparaţie la pista aterizare-decolare a Aeroportului Internaţional Bucureşti- Băneasa, pentru amenajarea căii de rulare şi extinderea aerogării Aeroportului Internaţional Timişoara şi optimizarea Aeroportului Internaţional Constanţa, pentru zborurile NATO. > Ministerul Economiei şi Finanţelor. Bugetul a fost suplimentat cu 376 de milioane de lei. Din aceşti bani, 131 de milioane vor fi investiţi în construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Alţi 90 de milioane de lei au fost alocaţi pentru despăgubirile persoanelor prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, iar 23 de milioane de lei vor fi cheltuiţi pe subvenţiile destinate Companiei Naţionale a Huilei.

Pe lângă aceşti bani, Ministerul Economiei şi Finanţelor gestionează şi cheltuirea unei sume suplimentare de 1,48 miliarde de lei, bani reprezentând plata unor credite publice, dobânzi la datoria publică în sumă de circa 500 de milioane de lei, contribuţia României la bugetul Uniunii Europene în valoare de 300 de milioane de lei sau ajutoare de stat, în sumă de 20 de milioane de lei. > Ministerul Dezvoltării a primit un plus de aproape 200 de milioane de lei. Pentru reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor vor fi folosite 45 de milioane de lei, iar pentru alimentarea cu apă a satelor s-au dat în plus 35 de milioane de lei. Tot din banii ministerului vor fi construite noi săli de sport şi locuinţe sociale. > Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a precizat că nu doreşte să comenteze decizia executivului de a nu aloca niciun ban suplimentar ministerului pe care îl conduce. „Ştiam ce se va întâmpla la şedinţa de guvern, tot ceea ce îmi doresc este ca procedurile româneşti de achiziţie să ne ajute să încheiem proiectele începute“, a declarat Adomniţei.

Ministrul a făcut referire la proiectele de dotare a şcolilor cu laboratoare de informatică şi la licitaţia pentru achiziţia desktopurilor pentru elevii de liceu. El a completat că ar mai fi avut în lucru proiectele de bazine de înot, săli de sport şi grădiniţe, pe care însă le va lăsa viitorului ministru al educaţiei, care poate va primi banii necesari pentru a le implementa. (Au contribuit Cristina Sbîrn şi Eugenia Mihalcea) Varujan Vosganian ministrul economiei: "Prin reactualizarea PIB pentru acest an, de la 440 de miliarde de lei la 475 de miliarde de lei, deficitul din prima parte a anului va sări foarte puţin de 1% din PIB."