Milioane de rezidenți britanici s-ar putea vedea în imposibilitatea de a intra în Europa, în ciuda faptului că s-au vaccinat. Cei vizați au primit doze de AstraZeneca, vaccin aprobat de autoritățile din Uniunea Europeană.

Însă o problemă de natură birocratică le-ar putea interzice acestora călătoria de vacanță sau de afaceri. UE utilizează o schemă de certificare a vaccinurilor numită Certificat Digital COVID valabil în Uniunea Europeană(EUDCC).

Scanarea certificatului pe aeroport sau la controlul frontierei terestre prezintă situația vaccinării titularului și permite intrarea în statul membru UE. Procedura implică faptul că vaccinarea s-a făcut cu un produs aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Vaccinul cel mai utilizat în Africa și India nu face parte din pașaportul pentru vaccinuri din Europa

Programat ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie. este deja autorizat în UE, precum și de Regatul Unit și Organizația Mondială a Sănătății.

Vă veţi întreba care este problema? UE face o distincție între o marcă vaccinului  AstraZeneca, numită Vaxzevria, și versiunea sa identică, dar fabricată în India, Covishield . Acesta din urmă, fabricat sub licență de Institutul Seric din India, nu este unul dintre vaccinurile enumerate pentru noul permis de călătorie digital al UE..

Autoritățile din Marea Britanie au administrat populației peste 70 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 iar 5 milioane dintre acestea sunt vaccinuri Covidshield.Covidshield este identic din punct de vedere chimic și oferă aceeași protecție anti-coronavirus ca și AstraZeneca.

Unde a greşit Marea Britanie? Guvernul britanic a utilizat dozele fabricate în Regatul Unit, Europa și India sub același nume, în ciuda faptului că versiunea Covidshield nu a fost aprobată de EMA.

Documentul digital generat de NHS în cazul celor vaccinați cu Covidshield/AstraZeneca nu va fi recunoscut în Europa

Mai multe state UE au introdus restricții suplimentare pentru călătorii din Marea Britanie Loturile afectate poartă numerele 4120Z001, 4120Z002 și 4120Z003, menționate ca atare pe documentele digitale ale beneficiarilor.

Problema vine în contextul în care mai multe state europene au decis să impună britanicilor măsuri sporite de siguranță la intrarea în țară, din cauza răspândirii versiunii delta a coronavirusului.

Astfel, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania și Malta au introdus teste suplimentare și plasarea în carantină a călătorilor din Marea Britanie, scrie euronews.