Evenimentul Zilei > Sport > Marcel Răducanu pune degetul pe rană. De ce Germania surclasează România la capitolul fotbal
Marcel Răducanu pune degetul pe rană. De ce Germania surclasează România la capitolul fotbal

Marcel Răducanu pune degetul pe rană. De ce Germania surclasează România la capitolul fotbal

Fostul internațional român, Marcel Răducanu, a făcut o analiză după ce „tricolorii” au înfruntat ambele naționale ale Germaniei.

Stabilit în Germania, Marcel Răducanu (66 de ani), fost jucător al Stelei și al echipei naționale, s-a axat după ce și-a încheiat cariera pe creșterea tinerelor talente. Fostul fotbalist are o școală de fotbal la Dortmund și a vorbit despre importanța ce trebuie acordată bazei fotbalului. Fostul mijlocaș a văzut meciurile jucate de naționalele României, cea de seniori și cea de tineret, împotriva reprezentativelor Germaniei. La Europeanul de tineret, meciul s-a încheiat 0-0. La seniori, „tricolorii” au fost învinși cu 0-1, în preliminariile Mondialului din 2022.

Marcel Răducanu, verdict nemilos: „Nu ne putem compara cu nemții”

„Am urmărit meciurile echipei naționale de seniori și a celei de tineret contra Germaniei și vrem, nu vrem, trebuie să recunoaștem că nu ne putem compara cu nemții. La fotbal, cam din toate punctele de vedere, aceștia ne sunt superiori pentru că aici lucrurile se fac cu cap de la bun început.” A declarat Marcel Răducanu pentru ziarulromanesc.de.

„În România, oricine poate fi antrenor la copii, și bucătarul, și șoferul de autobuz”

În Germania sunt peste 350 de Centre de excelență, la o populație de 80 de milioane de locuitori. În România, la 17-18 milioane, avem unul sau două.

Federația germană se ocupă să testeze săptămânal nivelul copiilor de la școlile de fotbal, are câte un antrenor care vine  o dată pe săptămână la fiecare școală de fotbal și pregătește copiii, dar le și urmărește dezvoltarea pentru ca, în momentul în care aceștia fac pasul următor, să poată fi triați și îndreptați către Academiile marilor cluburi. În România, oricine poate fi antrenor la copii, și bucătarul, și șoferul de autobuz.” A mai afirmat fostul mare jucător al Stelei și al Borussiei Dortmund.ț

I-a fost profesor lui Mario Gotze

Marcel Răducanu deține cea mai veche școală de fotbal din Germania, deschisă în urmă cu 27 de ani. Aici a început fotbal Mario Gotze, internațional german, omul care a marcat golul cu care naționala din această țară a câștigat finala Campionatului Mondial ndin 2014 (1-0 cu Argentina).