„Octav” este un lung-metraj românesc, cu Marcel Iureș și Victor Rebengiuc în rolurile principale, care îți încălzeşte sufletul. Un film de inimă, care te transferă ușor, dulce și suav în universul valorilor umane de căpătâi. O pată de culoare minunată, care țâșnește cu personalitate din cenușiu-întunecatul majorității peliculelor neaoșe post-decembriste
Premiera bucu reș tea nă de luni seara, pentru presă, a fost pentru audiență o surpriză frumoasă. Aproape o revelație, pentru că te-a stârnit să-ți pui întrebări, chiar dacă acest zbucium s-a prelungit bine în noapte, mult după ce s-a derulat genericul de final. Filmul se desfășoară în jurul unei retrocedări tergiversate, dar în final de succes, care îl aduce pe octogenarul Octav (Marcel Iureș) înapoi acasă, după ani de exil în Franța. Intriga nu e complicată, nu există efecte speciale și nici decoruri sofisticate care să te scoată din reverie. Te vei lăsa, în schimb, furat de emoție.
Șansa la o nouă viață
Marcel Iureș interpretează un personaj frământat – bântuit de amintirea mamei și a marii sale iubiri din copilărie, Ana. Coșmarul lui este amintirea a ceea ce a fost, fără posibilitatea de a schimba ceva. Octav primește, însă, șanșa unei vieți noi, tocmai pentru că-și face cu generozitate ieșirea din cea veche. Lângă umărul său stă „spiridușul” Victor Rebengiuc (Spiridon, în film), prietenul din anii inocenței, al copilăriei.
„Atunci când iese din scenă, în secvenţele finale, Octav o face împăcat. (…) O să vă rog să observaţi că personajul meu nu îşi înjură ţara, nu o scuipă, nu zice un cuvânt urât, deşi ea l-a purtat prin tribunale. Asta ţine de o eleganţă a omului, pentru că el revine acasă şi îşi reia viaţa, are o atitudine, are un bun-simţ. Filmul nu se răsteşte nici la istoria personală, nici a statului român, nici a jurisprudenţei”, a explicat Marcel Iureş.
Paralelă între Octav și Sergiu Celibidache
Cu toate că nu este un film biografic, te izbește asemănarea dintre Octav și renumitul dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, tatăl regizorului filmului, Serge Ioan Celibidache. De altfel, acesta a dorit să puncteze că alegerea nu a fost a lui. „Ideea i-a aparținut lui Marcel! A fost, de fapt, o motivaţie pentru el să umple personajul cu ceva mai mult decât orice bătrân. A fost o provocare şi pentru mine”.
„Știind foarte multe lucruri din biografia bătrânului și o parte din biografia tânărului, am decis că – și nu e neapărat un cârlig pentru film, adică n-o să năvălească lumea să mă vadă pe mine cum mă prefac că sunt Sergiu Celibidache cel bătrân – e un fel de icoană, mi-a plăcut întotdeauna cum arată ca om, purta o lume, și e o mare încercare pentru un actor să intre în lumea aceea și să îi dea, nu știu, ființă, să-i dea corp”, a mărturisit, la rândul lui, Marcel Iureș, care a adăugat că „nu primeşti şi nu poţi pune în fiecare zi pariul ăsta, de a-l întruchipa pe cel mai mare muzician şi cel mai mare dirijor de pe planetă”.
FOTO: La conferința de presă de după avanpremieră, Marcel Iureș, alături de partenera Alessia Tofan
Scenariul a prins viață după 30 de ani
Cu această ocazie, Serge Ioan Celibidache a spus că a scris scenariul filmului în urmă cu 30 de ani, împreună cu prietenul lui de la 11 ani, James Olivier și, după câteva experiențe neplăcute din România, era descurajat că ar putea realiza filmul aici. Însă, la insistențele și cu sprijinul soției – Adela Vrînceanu Celibidache, producătorul filmului –, a reușit, în doi ani de zile, să ducă la bun sfârșit acest proiect: „Tatăl meu era mai bătrân decât un tată obișnuit, era ca un bunic, și am avut conceptul ăsta, contrastul între mine-copil și el-foarte bătrân – dar, de fapt, eram foarte uniți și foarte aproape unul de altul. Și m-a fascinat conceptul acesta de timp – să nu mai ai acces la copilărie, deși timpul îți oferă călătoria aceasta”.
La rândul său, co-scenaristul James Olivier, a mărturisit: „Am crescut împreună. Am început să vorbim pentru prima oară despre «Octav» şi să scriem primele replici pe când aveam 18- 19 ani. (...) Sensul profund al acestui film a fost nostalgia unei copilării”.
Artiști în viitor
La prezentarea filmului au fost prezenţi şi cei doi copii care au roluri principale - Alessia Tofan (interpreta rolului Ana) şi Eric Aradits (interpretul rolului Octav, copil). „Prima dată când am văzut scenariul filmului am fost foarte curioasă. (...) A fost cea mai tare experienţă trăită vreodată (...) Nu a fost nicio parte grea. Nu a fost greu să fac nimic pentru că mi-am dorit foarte mult să joc în acest film”, a mărturisit Alessia. Despre talentul extrordinar al copiilor, celebrul Blasco Giurato, directorul de imagine, a spus: „Eu nu m-am mai întâlnit cu copii atât de speciali ca aceştia. Nu au fost nevoie de multe duble în filmările cu ei, doar mici perfecţionări care se cereau. Copiii au fost extraordinari în acest film”.
În acest sens, Marcel Iureş a adăugat: „Atunci când facem un film se creează o familie. Arta asta este conjugală - o familie temporară, o familie care intră într-o poveste, iar copiii sunt cei mai preţioşi din familie asta şi trebuie să ţii cont la maximum de ei. Ei nu au trucuri, nu se prefac. Ei sunt cinstiţi. Când le place ceva, se vede că le place. Când eşti prieten cu ei, îţi dau toată prietenia lor şi încrederea. Restul... ne-am înţeles pe platou, chiar ne-am înţeles în faţa camerei. Uneori făceam eu mai prost şi Alessia mai bine, alteori invers”.
FOTO: Serge Ioan Celibidache, regizorul peliculei „Octav”
Cine este Serge Ioan Celibidache
Serge Ioan Celibidache a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana (Bloomington) și a făcut master în film la Școala Internațională de Film din Londra. A scris mai multe scenarii și a regizat documentarul „Grădina lui Celibidache”, un portret de suflet al maestrului Sergiu Celibidache. Din distribuţia filmului fac parte nume importante ale cinematografiei româneşti, printre care Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale, Maria Obretin.
Film atipic în peisajul românesc
„Cred că filmul va avea succes în România pentru că este un film de calitate, pentru că are o imagine excepţională şi o muzică frumoasă. Am adunat valori aici, de la Marcel Iureş la Victor Rebengiuc, la Vladimir Cosma care a făcut coloana sonoră. Avem un film care este oarecum atipic în peisajul românesc, dar care se adresează sufletului. Este un film care este hrană pentru suflet şi cred că noi toţi românii avem nevoie de asta. În România mizăm pe oamenii care au nevoie să vadă o România frumoasă şi au nevoie de încă nişte motive pentru a sim-ţi din nou sentimentul de mândrie naţională”, a declarat producătorul, Adela Vrînceanu Celibidache.
Premiera de Gală are loc astăzi
Filmările peliculei s-au derulat pe aproximativ 32 de zile, din 21 martie până pe 29 aprilie 2016, acestea realizânduse la Câmpulung Muscel - la vila Golescu - în pădurea Călugăreni şi la Sărata Monteoru, iar interioarele la studiourile de la Buftea. Lung-metrajul este o coproducție România – Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, are un buget de 1,4 milioane de euro și este produs de Astra Entertainment, Oblique Media și CelebFilms UK. Scenariul este semnat de Serge Ioan Celibidache și James Olivier, iar producător este Adela Vrînceanu Celibidache. „Octav” are Premiera de Gală mâine, la Sala Palatului din București, și va fi lansat oficial în cinematografe pe data de 6 octombrie.