București. Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va clarifica aspectele controversate din ordonanța antidrog în ședința de joi. Măsura de retragere a permisului pentru șoferii care nu acceptă testarea cu aparatele drugtest a stârnit o adevărată revoltă.
Conducătorii auto, medicii legiști, dar și specialiștii în legislație rutieră au contestat o serie de prevederi din actul normativ. Principalele controverse sunt legate de termenele în care sunt prelucrare probele biologice pentru depistarea consumului de droguri.
Marcel Ciolacu rediscută ordonanța în guvern
Ordonanța stabilește că un șofer ce refuză testarea cu drugtestul își pierde permisul până la prelucrarea probelor biologice. Or, toată lumea acuză lipsa dotărilor care să permită prelucrarea datelor în timp scurt. Inclusiv Marcel Ciolacu a fost de acord că Institutul Național de Medicină Legală nu este pregătit să prelucreze un număr mare de probe. El a spus că vor fi investiți bani în dotări suplimentare.
Prim-ministrul a făcut o nouă declarație spunând că ordonanța va reveni pe masa guvernului. El a spus că va avea mai multe întâlniri cu cei responsabil și că va face modificările ce se impun în ședința de joi. Ciolacu a subliniat că răspunsul la analizele biologice trebuie dat într-un termen de 48 până la 72 de ore. Premierul a declarat că va avea discuții cu miniştrii și va lua o decizie care să nu implice abandonare luptei împotriva drogurilor.
„Discutăm toate problemele şi vedem ce punct trebuie să modificăm joi, în şedinţa de guvern, cu aplicarea legii. Totuşi, trebuie găsite soluţii ca să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, categoric, dar nici să facem o nedreptate prin această luptă, unor oameni nevinovaţi. Categoric, răspunsul trebuie să fie între 48 de ore şi 72 de ore, de la INML. Până acum se făcea imediat dosar, în urma testului făcut. Toate aceste lucruri se vor lămuri joi”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul anunță achiziția de noi echipamente
Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi făcute achiziții de aparatură și echipamente pentru dotarea laboratoarelor de medicină legală. El a spus că sumele nu sunt foarte mari pentru statul român, acestea ajungând la câteva milioane de euro. Premierul a declarat că va avea o discuție cu ministrul Finanțelor pentru a găsi resursele financiare necesare.
„E o sumă simbolică pentru Guvernul României, una sau două milioane de euro, o să vorbesc cu domnul Boloş”, a precizat şeful Executivului.
Pe de altă parte, întrebat despre situațiile în care şoferii pierd dreptul de a conduce pentru că au luat medicamente, premierul a spus că astfel de cazuri nu există
„Nu s-a întâmplat până acum acest lucru. Dvs puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Ciolacu.
Cazul pe care ar trebui să-l cunoască Ciolacu
Deși premierul neagă existența unor astfel de situații, există cel puțin un caz amplu mediatizat, în care un șofer a fost acuzat de consum de droguri, deși lua un trantament medicamentos. E drept, șoferul cu pricina conducea sub influența alcoolului și a provocat un accident în urma căruia a murit o femeie. Ca prim-ministrul, Marcel Ciolacu trebuia să se pună la curent cu acest caz.
După accidentul pe care l-a provocat la Popești Leordeni, în urma căruia a murit o femeie, colonelul în rezervă Constantin Păun, fost șef BCCO, a fost testat pentru consumul de alcool și droguri. Ambele aparate, atât etilotestul cât și drugtestul au dat rezultate pozitive. Ulterior, însă, după efectuarea analizelor de sânge, Institutul de Medicină Legală a stabilit că fostul colonel nu era drogat.
În cazul său aparatul drugtest a dat un rezultat fals pozitiv deoarece se afla sub un tratament cu medicamente. Acest lucru nu reprezintă o scuză, dat fiind că era băut când a comis accidentul mortal. Dar este un exemplu care arată că un șofer aflat sub tratament poate fi acuzat de consum de droguri.