Marcel Ciolacu spune că anumiți colegi de coaliție sunt datori să dea explicații românilor cu privire la anumite lucruri trecute în PNRR. De asemenea, mai spune președintele PSD, că nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar una de 18.000 cu 2.700.
Marcel Ciolacu şi-a exprimat regretul legat de faptul că discuţia privind creşterea pensiilor a fost dusă „într-o zonă foarte empirică”. El a mai menţionat că, după discuțiile privind compensarea pe energie, ministrul Finanțelor va preciza ce sumă poate fi alocată măririlor de pensii.
Cu privire la unele propuneri lansate în spațiul pubic despre mărirea pensiilor, președintele PSD a spus că „anumiți colegi de coaliție sunt datori să dea explicații românilor”.
Anumiţi colegi trebuie să explice de ce vor ca o pensie de 1800 de lei să crească cu 270 de lei
Şi continuă: „Anumiți colegi de coaliție sunt datori să dea explicații românilor. De ce au trecut în PNRR închiderea termocentralelor dacă nu le-a cerut nimeni? De ce au liberalizat piața energiei fără să pună nimic în loc?
De ce au aprobat achiziția de vaccinuri de 1 miliard de euro? De ce nu au prins irigațiile în PNRR?! Sunt multe lucruri care trebuie explicate. La fel cum trebuie să explice de ce vor ca o pensie de 1800 de lei să crească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2700 de lei, adică de 10 ori mai mult.
Oare nu ar trebui ca în vremuri de criză să îi ajutăm mai mult pe cei cu venituri mai mici și mai puțin pe cei care nu au nici grija facturilor, nici a frigului și nici a prețurilor mari?!” , a mai spus liderul PSD.
Nu se doreşte „o spirală inflaţionistă”, care să dezavantajeze, în loc să îi ajute
Ciolacu este convins că Banca Naţională a României va exprima un punct de vedere, astfel încât să nu se creeze „o spirală inflaţionistă”, care să îi dezavantajeze pe oameni, în loc să îi ajute.
„Noi avem două legi: avem o lege cu mărirea pensiilor 40% - şi acolo mai avem o restanţă de diferenţă de 11,92 - şi mai avem o lege prin care la toate pensiile vine procentul de inflaţie pe anul trecut. Nu poate fi pusă în aplicare numai una dintre ele. Nu putem pune în aplicare cea cu indicele de inflaţie, pentru că este inflaţia de anul trecut şi realitatea este cu totul acum.
Cred că am stabilit un minimum. Am zis că e un minimum de 10% şi părerea mea e că există şi un maximum, respectiv cumularea celor două legi: 11,92 cu 5,4. Va veni ministrul de Finanţe şi va spune care este anvelopa: 11 miliarde, 15 miliarde... fiindcă mergem deja la construcţia bugetului unde se face şi nominal, nu numai procentual.
Vom avea un punct de vedere, sunt ferm convins, şi de la BNR, care va spune cât ne permitem să mărim, astfel încât să nu creăm o spirală inflaţionistă şi în loc să ajutăm oamenii, să îi dezavantajăm”, a concluzionat liderul PSD în conferința de presă.