Marcel Ciolacu este de neclintit. „PSD nu va vota starea de alertă”

Marcel Ciolacu este de neclintit. „PSD nu va vota starea de alertă”

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a afirmat, duminică seară, că nu va vota prelungirea stării de alertă așa cum a fost prezentată de premierul Ludovic Orban.

 

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a afirmat, duminică seară, că nu va vota prelungirea stării de alertă așa cum a fost prezentată de premierul Ludovic Orban.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, autoritățile au prezentat în ultimele zile un număr crescut de îmbolnăviri cu noul coronavirus, ceea c ear face parte dintr-o „manipulare” a Guvernului pentru a justifica votarea prelungirii stării de alertă.

Prin comparație, Ciolacu a spus că în timp ce bisericile și teatrele sunt închise, se deschid casele de pariuri și de jocuri de noroc, deşi toate sunt spaţii închise.

„În primul rând, nu ştim ce stare de alertă vom vota. Categoric, PSD nu va vota starea de alertă care a fost şi până acum. Împreună cu colegii am luat decizia să nu prelungim mai mult de 15 zile", a spus Marcel Ciolacu.

„Este de neacceptat ca după 3 luni de zile să nu începi un parteneriat cu românii, să le explici ce se întâmplă. Toate dezbaterile au fost dacă PSD va fi sau nu de acord cu starea de alertă. Nu poti să aştepţi până în ultima zi, să vii cu un HG şi pe urmă să discuţi în Parlament. (...) Parcă se încearcă să se astupe nişte lucruri sub această stare de alertă", a mai afirmat Ciolacu.

Acesta a mai spus că nu este de accord cu deschiderea sălilor de jocuri de noroc, deşi nu se deschid bisericile sau teatrele.

„Am fost foarte revoltat cu măsura deschiderii păcănelelor care sunt în spaţii închise, dar această dublă măsură... (...) Ţii bisericile închise, în preoţi nu ai încredere, nu deschizi teatrele, de ce? Nu ai încredere în acei oameni că pot respecta anumite reguli, dar deschizi anumite activităţi precum păcănelele. Acest lucru se numeşte corupţie. De ce ţii locurile de joacă închise. Ce? Părinţii îşi îmbolnăvesc copii cu voia lor? Toată lumea e iresponsabilă şi venim să amendăm", a mai declarat Ciolacu.

„E normal să lași anumite instrumente guvernului sau specialiștilor. De exemplu purtarea măștilor, distanțarea socială, faptul că se intră în carantină la revenirea în țară. Tot ce ține de sănătatea oamenilor nu avem nicio problemă. Probleme sunt să se deschidă spitalele pentru bolnavii cronici. Să ai încredere în medici și în preoți că știu să gestioneze tot ce înseamnă reguli. Oamenii nu mai trebuie să aibă o problemă cu necunoscutul.

Cred că guvernanții au făcut suficienți bani. Nu vor mai exista achitii publice directe. Nu vor mai exista angajări prin derogare de la lege, cum s-a întâmplat până acum. S-au angajat peste 3000 de oameni. Sunt niște condiții minimale, de bun simt, ca să ajungem totuși la o stare intermediară până la intrarea în normalitate. Și să avem acces și noi la informații. Sunt totuși președintele Camerei. Vremelnic, ca noi toți. Nu se poate ca eu și președinte al Senatului să nu avem absolut niciun fel de informare despre ce se întâmplă. Singura informație din acest domeniu o am de la domnul ministru Arafat", a declarat Marcel Ciolacu.

"Cecul în alb care a fost dat până acum acestui guvern s-a terminat", a mai spus liderul PSD.

Ciolacu a mai spus că, totuși, ar fi o variant propusă de PSD pentru prelungirea stării de alertă cu 15 zile.

În caz contrar, social-democraţii amenintă că vor respinge în Parlament cererea Guvernului Orban.

„E necesară deschiderea spitalelor pentru populație, stoparea numirilor de coafeze pe funcții bănoase. Noi am decis, în primă instanţă, iar decizia finală va fi luată mâine în cadrul Comitetului Executiv al PSD, să susţinem o stare intermediară, pe o perioadă strict limitată în timp, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi nimic mai mult", a spus Lucian Romaşcanu, într-o conferinţă de presă.

„Este posibilă instituirea stării de urgenţă la nivel local, iar acest lucru trebuie să fie primordial, având în vedere că nu sunt distribuite egal pe tot teritoriul României cazurile, îmbolnăvirile şi decesele", a adăugat el.

Romașcanu spune că PSD va introduce în Legea de aprobare a hotrârii de guvern o serie de prevederi.

„Durata măsurilor, tranzitorie, să fie de maximum 15 zile. Deschiderea spitalelor pentru pacienţii non COVID. Toate achiziţiile publice se vor face transparent cu licitaţie. Este un comentariu al Guvernului că acest lucru ar împiedica acţiunea imediată în caz de nevoie. În trei luni de zile de stări de urgenţă şi stări de alertă nu au reuşit să facă achiziţiile necesare pentru echipamentele de protecţie, nici măcar beneficiind de proceduri simplificate, nu vedem cum ar putea să-i încurce acest lucru de acum încolo.

Deschiderea bisericilor, foarte importantă! Şi, trebuie să fie găsită o soluţie, astfel încât hotelurile să poată beneficia de deschiderea restaurantelor din unităţile hoteliere având în vedere că începe sezonul, iar mulţi dintre cetăţenii care au achiziţionat pachete turistice le-au achiziţionat împreună cu serviciile de masă. Astea vor fi măsurile pe care vom încerca să le introducem în lege şi fără acestea Partidul Social Democrat nu va vota legea trimisă în Parlament", a spus Romașcanu.

Sâmbătă, premierul Ludovic Orban a afirmat că: „Vom cere stare de alertă pentru 30 de zile”

„Nu am ce să comentez, nu există nicio legătură între declaraţii şi răspândirea epidemiei, mesajul meu este simplu, decizia de prelungire a stării de alertă nu este politică, ci e o decizie care este fundamentată ştiinţific, care are în spate considerente privind sănătatea publică, care este singura soluţie, o soluţie indispensabilă care să permită autorităţilor şi specialiştilor să apere sănătatea şi viaţa românilor", a declarat Orban la Piaţa Universităţii, potrivit romaniatv.net

Ne puteți urmări și pe Google News