Marcel Ciolacu, despre o compensare a prețurilor la carburanți: „Au existat scumpiri pe perioade scurte”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Posibilele scumpiri la motorină și benzină îi sperie din ce în ce mai tare pe români, care anul trecut au dat năvală în benzinării pentru a reuși să-și mai facă măcar un plin cu prețul scăzut la carburanți.

Marcel Ciolacu a fost întrebat miercuri cu privire la posibilitatea Guvernului de a implementa o schemă de compensare în cazul în care prețurile motorinei și benzinei cresc. În acest context, premierul că a observat că au avut loc creșteri de prețuri pe termen scurt.

Marcel Ciolacu, despre compensare prețurilor la carburanți

Întrebat dacă Guvernul ia în considerare implementarea unei scheme de compensare în cazul creșterii prețurilor la motorină și benzină, premierul Ciolacu a oferit următorul răspuns:

Îmi plac aşa de mult întrebările dumneavoastră cu «dacă». „Cred că se întâmplă suficiente lucruri în acest moment decât să mai şi previzionăm ceva. Am văzut că au existat scumpiri pe perioade scurte”, a spus prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a adus în discuție suma de 30 de milioane de euro primită de la Comisia Europeană, la care Guvernul a suplimentat cu încă 30 de milioane de euro.

Această sumă a fost alocată Ministerului Agriculturii pentru a acorda fermierilor un sprijin financiar în valoare de 2 lei pentru fiecare 50% din consumul de motorină.

„După discuţiile avute de Ministrul Agriculturii cu fermierii, aţi văzut şi dumneavoastră că am primit de la Comisia Europeană 30 milioane euro, am adăugat noi 30 milioane euro, Guvernul României.

Și am mers cu un ajutor de 2 lei pe inputurile de anul trecut pe consumul de motorină, pe 50% din consumul de motorină. Cred că asta este reacţia firească şi direcţionată acolo unde se produce româneşte. Acesta este adevărul”, a punctat șeful Executivului.

Marcel Ciolacu. Sursă foto: Razvan Valcaneantu EEC

Legătura dintre creșterea prețurilor la produse cosmetice și adaosul comercial

Ciolacu a fost întrebat dacă consideră că creșterea de 17% a prețurilor la produsele cosmetice și de igienă în luna august a avut legătură cu plafonarea adaosului comercial la alte produse.

„Nu, dar nu am ştiut lucrul acesta. O să întreb la Consiliul Concurenţei. Nu cred. A existat undeva. Aţi văzut şi combustibili – în momentul în care se schimbă preţul la baril... cu adevărat că la noi se schimbă preţul cam repede. Eu ştiu că există acciză plătită deja.

Statul român nu a mărit deloc acciza. E raportată în continuare la anul 2018 ca să nu aducem din nou inflaţie. E printre cele care imediat se văd în inflaţie. Dar aţi văzut că pe urmă s-a redus preţul. Or mai fi fluctuaţii, fiindcă este un război. Avem şi o situaţie în Orient, după cum aţi văzut”.

Premierul a mai evidențiat că toate aceste aspecte au un impact semnificativ asupra actorilor importanți din această industrie. El a menționat că atunci când se va realiza o producție suficientă de motorină pentru a satisface cererea internă din România, țara va deveni și mai independentă din punct de vedere energetic.

Marcel Ciolacu a mai declarat, de asemenea, că astfel de proiecte necesită o abordare pe termen lung. Mai mult, ele implică participarea marilor partide politice, fiind considerate proiecte de interes național.