Marcel Ciolacu a comentat anunțul făcut de Comisia Europeană cu privire la eliminarea pragului de 9,4% din PIB, propus în PNRR, pentru cheltuielile cu pensiile Premierul a apreciat că eliminarea pragului va permite ca punctul de pensii să nu fie înghețat până în 2070.
Marcel Ciolacu a comentat decizia Comisiei Europene de eliminare a pragului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile. Măsura era prevăzută în PNRR și eliminarea ei a fost unul dintre obiectivele PSD, la guvernare. Premierul a declarat că scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR”. El a precizat că menținerea măsurii ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070.
Marcel Ciolacu, despre decizia Comisiei Europene
Premierul României a comentat decizia Comisiei, prezentând-o ca pe un succes al guvernării sale. Dacă privim mai atent, lucrurile stau un pic mai altfel. Menținerea acelui prag ar fi determinat guvernele să ia măsuri corecte care să ducă la creșterea PIB-ului. Majorarea pensiilor ar fi depins, cu acest prag, de eficientizarea actului de guvernare.
Guvernul condus de Ciolacu ar fi fost obligat, ca să aibă bani de pensii, să ia acele decizii care să ducă la creștere economică. Cu cât măsurile ar fi fost mai bune pentru economie, ar fi crescut PIB-ul și, implicit, bugetul de pensii. Practic, acel prag ar fi fost un indicator al competenței guvernanților.
Însă, eficiența nu este o caracteristică a politicienilor români, indiferent dacă sunt de la PSD, PNL sau de la alt partid.
Marcel Ciolacu se mulțumește cu eliminarea pragului, conștient că nu poate performa mai mult. El spune că de dragul pensionarilor s-a bătut să treacă prin Parlament noua lege a pensiilor. Mai mult, susține că actul normativ ar fi fost validat ca sustenabil pe termen lung de experţii Bancii Mondiale şi ai Comisiei Europene.
Premierul se laudă cu eliminarea inechităților
Marcel Ciolacu se laudă cu noua lege a pensiilor și spune că ar fi fost așteptată de milioane de pensionari. El susține că prin reglementările adoptate sunt înlăturate inechitățile dintre pensionari.
„Înlăturăm, în acest fel, inechităţile dintre pensionarii care au contribuit şi au muncit la fel şi asigurăm garanţia că veniturilor pensionarilor vor putea creşte şi în viitor, corelate în mod legitim cu performanţa economică a ţării. Acesta este unul dintre obiectivele mele esenţiale în mandatul de premier: creşterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai!”, susține Marcel Ciolacu .
Pe de altă parte, deși îl satisface pe premier, legea PSD-PNL este contestată chiar de beneficiari, reprezentanți ai sindicatelor și ai pensionarilor.
Marcel Ciolacu susținut de la MIPE
Decizia Comisiei Europene a fost salutată și de ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu. El a transmis că în forma modificată a PNRR nu se mai regăsește limitarea de 9,4% din PIB pentru pensii.
„Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii”, a transmis MIPE, într-un comunicat de presă.
Adrian Câciu a arătat că este „un succes mare pentru România şi pentru corecta gestionare şi prioritizare a investiţiilor din PNRR”. În opinia sa, eliminarea pragului de 9,4% din PIB ar fi un semn că măsurile Guvernului condus de Marcel Ciolacu au credibilitate. Adrian Câciu a spus că „traiectoria pe care merge România este una de construcţie sustenabilă şi responsabilă”.