România avea șanse reduse să fie acceptată în Spațiul Schengen, chiar dacă Austria ar fi dat un vot favorabil. Marcel Ciolacu spune că Olanda ar fi votat oricum împotriva Bulgariei, iar votul negativ ne-ar fi afectat direct. Liderul PSD este de părere că intrarea la vot, a României, pe aceeași listă cu Bulgaria a fost o greșeală, iar acest tebuie remediat.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că șansele României de a adera la Spațiul Schengen ar fi fost reduse chiar dacă Austria ar fi votat pentru. Același Marcel Ciolacu declara cu doar două zile înainte de Consiliul JAI că România va intra în Schengen, fără să-și pună problema decuplării de Bulgaria. Acum, după votul negativ din 8 decembrie, Marcel Ciolacu vorbește despre șansele reduse ale țării noastre din cauză că Olanda s-a pronunţat împotriva aderării Bulgariei la Schengen, iar votul dat ne-a afectat indirect.
„Chiar dacă Austria ar fi votat cu noi, totuşi ar fi exista votul Olandei şi atunci ar fi trebuit făcută ruperea de către Bulgaria. Trebuie o discuţie şi un demers cu fiecare stat în parte, respectiv dacă va fi o abordare separată a României de Bulgaria. Era normal ca Bulgaria să nu voteze splitarea din moment de Olanda a anunţat că nu votează cu ei. E ceva ce nu a funcţionat”, a spus Marcel Ciolacu.
Potrivit spuselor sale, a fost vorba despre o abordare greșită și spune că ar fi fost nevoie de o decuplare a României de Bulgaria. Astfel, dacă nu ar fi existat un vot la pachet, pentru România și Bulgaria, șansele noastre ar fi fost mai mari pentru un rezultat pozitiv.
„Cred că au fost nişte scăpări şi de la Reprezentanţa Comisiei Europene. A fost o abordare din punctul meu de vedere greşită. Rămâne întrebarea - de ce a mers în continuare România, pe listă la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria. Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca la Consiliul JAI să fie o splitare între România şi Bulgaria ca să avem o şansă mai mare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu îi bate obrazul ministrului de interne austriac
Președintele PSD a adăugat că subiectul aderării Româniai la Schengen nu va fi reluat la Consiliul European din 15 decembrie, dat fiind că nu se află pe ordinea de zi. Pe de altă parte, este de părere Ciolacu, chiar și în cazul unui nou Consiliu JAI, fie și extraordinar, România tot nu ar primi un vot pozitiv câtă vreme nu-și rezolvă problemele cu Austria.
„Am o invitaţie joi la întâlnirea cu prim-miniştrii şi miniştrii social-democraţi. Întotdeauna se face această întâlnire înaintea reuniunii Consiliului European. În schimb, avem o singură problemă - nu e pe ordinea de zi problema aderării la Consiliul European sau vreun Consiliu extraordinar JAI. Dacă se face Consiliu extraordinar JAI şi nu am lămurit problema cu Austria, dacă vrem să creem o nouă dezamăgire şi frustrare românilor”, a completat liderul PSD.
Marcel Ciolacu este de părere că ministrul de Interne de la Viena a votat la Consiliul JAI punând în prim-plan propriul interes, electoral.
„Totuşi e o frustrare aici, pentru că domnul ministrul de Interne austriac mi se pare că alegeri în luna ianuarie şi a pus mai presus interesul personal, al dânsului electoral. Dar va vedea că au mai fost şi partide din România, asta le spuneam şi colegilor, când au pus mai presus interesul personal decât cel naţional sau european, de obicei au pierdut alegerile”, a explicat Ciolacu.