România. Marcel Ciolacu s-a gândit deja pe cine ar vrea să numească în funcția de prim-ministru în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale de la finalul acestui an.
Marcel Ciolacu și-a ales premierul. Cu cine vrea să colaboreze
Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul unui interviu televizat că, deși PSD nu va obține majoritatea absolută de 50% plus unu la alegerile viitoare, partidul său va ieși totuși pe primul loc. În acest context, Ciolacu consideră că președintele țării are obligația, conform Constituției, să întrebe partidul câștigător cine va fi desemnat premier. El a subliniat că această decizie va fi luată în interiorul PSD, reafirmând importanța respectării normelor constituționale, criticând actuala administrație pentru modul în care a gestionat astfel de situații.
În plus, liderul PSD a adăugat că, în cazul în care pierde alegerile, consideră necesar să aibă o discuție personală pe care o va comunica ulterior colegilor de partid. Ciolacu a subliniat, totodată, că nu și-a dorit nici funcția de premier, nici cea de președinte al PSD, însă a acceptat aceste responsabilități. Întrebat despre posibilitatea de a desemna un premier de dreapta, el a menționat că privește către democrațiile mai vechi, cum ar fi cele din SUA, Olanda sau Marea Britanie, pentru a lua decizii similare.
„În primul rând stai de vorbă cu partidul care este pe primul loc, nu contează că e de dreapta, de stânga. Dacă voi câştiga, o să am o discuţie cu membrii PSD şi voi desemna prim-ministru de la alt partid. S-a dus vremea şi provocărilor ultimilor ani au nevoie de o stabilitate politică şi toată lumea trebuie să fie reprezentată. S-a dus vremea ca un singur om să aibă toată puterea. Am mai avut, şi-a mai dorit cineva guvernul meu şi am văzut ce a ieşit”, a mai spus Ciolacu.
Ce părere are Marcel Ciolacu despre contracandidatul său, Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu a mai precizat în cadrul interviului că se consideră mai dinamic decât Nicolae Ciucă. El a subliniat că lucrează mai îndeaproape cu membrii Guvernului decât a făcut-o predecesorul său, evidențiind astfel un stil de conducere mai activ.
Referindu-se la Nicolae Ciucă, Ciolacu l-a descris ca fiind un om cumsecade și a menționat că au colaborat bine, ambii contribuind la aducerea stabilității în România într-o perioadă complicată. Cu toate acestea, el a afirmat că își asumă fără rețineri atât succesele, cât și eșecurile, și că implicarea sa directă cu echipa guvernamentală este mai pronunțată decât a fost cea a lui Ciucă, atribuind aceste diferențe modului în care au fost formați.
Despre Mircea Geoană, Ciolacu a spus că este „mai adaptat zilei de astăzi din România şi a mediului din România”
Marcel Ciolacu a comentat că, în opinia sa, Mircea Geoană este „mai adaptat zilei de astăzi din România și mediului actual”, dar a subliniat că fostul lider PSD a făcut prea multe concesii politice în trecut. El a menționat că, în acea perioadă, se afla la un nivel mai mic în politică și nu ar fi luat aceleași decizii. Ciolacu a criticat, de asemenea, atitudinea lui Geoană, afirmând că acesta manifestă o ipocrizie care nu ar trebui să existe la cineva cu pregătirea și experiența sa.
Continuându-și evaluarea, Ciolacu a subliniat că a ajuns în funcția de prim-ministru datorită sprijinului colegilor din PSD și că nu are nimic de ascuns, chiar dacă se discută frecvent despre „scheleți” în cazul candidaților la președinție. El a lansat o provocare către Geoană, sugerând că acesta nu a profitat de oportunitățile avute la momentul potrivit.
„A avut șansa lui, atunci trebuia să facă altfel și să nu se ducă la spa în noaptea alegerilor,” a concluzionat liderul PSD, făcând referire la evenimentele controversate din trecutul politic al lui Geoană.