Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că multe companii mari din România vor solicita granturi în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru proiecte de digitalizare. El le-a comparat cu sfintele moaște.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, este convins că va fi un număr mare de solicitări din partea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi din partea marilor companii care vor putea accesa granturi în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru proiecte de digitalizare.
El a afirmat că există „un orizont de aşteptare foarte mare” în ceea ce priveşte programele pe fonduri europene privind digitalizarea, iar ghidul scos în consultare publică va fi gata la 18 noiembrie.
„Să ştiţi că am spus că banii europeni sunt ca sfintele moaşte. Aşa şi este; când deschidem apelul de proiecte este coadă la ele, ca şi la sfintele moaşte, pentru că este acea componentă de grant care face atractiv orice apel de proiecte pe care l-am desfăşura”, a afirmat Marcel Boloş, joi după-amiază, la evenimentul „România digitală, România liberală”.
Ministrul a precizat că autorităţile se pregătesc pentru a face faţă inclusiv unei suprasolicitări a platformelor atunci când vor fi deschise apelurile de proiecte care vizează digitalizarea și că se vor exista „minuni”.
Companiile din România vor avea parte de minuni
„Acest instrument de finanţare pe care îl pregătim acum este atât de aşteptat, că noi, la rândul nostru, când deschidem apelul de proiecte ne aşteptăm - Doamne fereşte! - să avem atât de solicitate echipamentele informatice, să ne pregătim să facem faţă şi la o eventuală suprasolicitare a platformei pe care se depun aplicaţiile”, a adăugat ministrul.
Boloș a mai declarat că vor fi două tipuri de granturi, mai exact un buget de 350 de milioane de euro pentru aşa-numitele granturi mici, între 30.000 şi 100.000 de euro, care vizează dotarea cu calculatoare, imprimante, softuri, precum şi robotizare şi automatizare pentru fluxuri tehnologice. Al doilea tip de granturi îl reprezintă granturile mari, între unu şi trei milioane de euro, pentru care a fost alocat un buget de 150 de milioane de euro şi care ţintesc zona de robotizare şi automatizare a IMM-urilor.
„Întreprinderile mari, care sunt cu sufletul la gură şi tot timpul ne asfixiază: dar pentru noi ce faceţi? vor avea posibilitatea în acest apel de proiecte (...) să fie beneficiari eligibili. Profit de ocazie să anunţ că ne-am gândit şi la ei şi încă mai avem surprize pentru domeniul acesta al întreprinderilor mari”, a arătat el, potrivit News.