Maraton pe scenele Sibiului: 350 de evenimente în 11 zile

Focurile de artificii au deschis, aseară, cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Până pe 6 iunie, artişti din 70 de ţări vor scoate cultura în stradă.

Apă şi foc în inima Sibiului, „artă celestă” şi „teatru de intervenţie”, dans contemporan sau flamenco, teatru clasic şi teatru experimental, mii de anonimi şi vârfuri cu rezonanţă.

„Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu )FITS) continuă excelent proiectul «Sibiu, Capitală Culturală Europeană» şi-mi aminteşte de dorinţa lui Noica de a aduce aici capitala culturală a României. Un vis care s-a îndeplinit într-un fel mai grandios şi cu o mai mare deschidere internaţională decât şi-ar fi imaginat vreodată filosoful”, spune Łukasz Galusek, reprezentantul Research Institute for European Heritage/Institute for International Culture din Cracovia, la debutul celei de-a XVII-a ediţii a FITS. Este cel mai important festival anual de teatru şi de arte ale spectacolului din România şi al treilea ca importanţă din lume, după Edinburgh şi Avignon.

Este o ediţie care propune întrebări („Warum Warum” fiind doar una dintre ele) şi, speră organizatorii, cel puţin 350 de variante de răspuns, adică tot atâtea câte evenimente şiau găsit locul în programul de anul acesta.

Gazde şi invitaţi

Evenimentele sunt programate în 55 de spaţii de întâlnire, de la pieţele din centrul istoric al Sibiului la pietonala Nicolae Bălcescu, sălile Teatrului Naţional „Radu Stanca”, sediul Librăriei Humanitas, unde vor avea loc spectacole-lectură, sau aula Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, care va găzdui conferinţe.

Şi dacă tot şi-au propus să pună întrebări, câteva răspunsuri vor veni de la o serie de personalităţi culturale invitate, precum Jonathan Mills, directorul festivalului de teatru din Edinburgh, Theodor Paleologu, Horia-Roman Patapievici, George Banu, Andriy Zholdak, Mike Phillips, Saviana Stănescu sau Mircea Dinescu, care vor participa la dezbateri şi conferinţe în perioada festivalului.

De la „Intrebari” la „Metamorfoze”

Ceremonia de deschidere a evenimentului a avut loc aseară, în Piaţa Mare, urmată de un concert Holograf şi de „Dansul Nopţii”, un spectacol al acrobaţilor francezi de la Transe Express. Urmează câteva zile de spectacol şi, dacă ar fi să ne referim numai la piesele de teatru, programul promite:

  • „Metamorfoze”, după Ovidiu - în regia lui Silviu Purcărete.
  • „Faust”, după Goethe (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, 2007).
  • „Electra”, după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu.
  • Un „Faust” propune şi georgianul Levan Tsuladze, care revine la Sibiu cu propria variantă a poveştii lui Goethe şi cu trupa de la Basement Theatre. „Goethe a scris «Faust» pe parcursul întregii sale vieţi. În spectacolul lui, Levan Tsuladze readuce la viaţă primele sentimente ale poetului. Păpuşile şi oamenii, demonii şi îngerii, eroii şi manipulatorii trăiesc împreună - vizibil şi invizibil, spiritual şi fizic... aşa cum se întâmplă în opera lui Goethe. «Faust»-ul nostru ne duce înapoi în vremea copilăriei... şi o prelungeşte”, spun reprezentanţii companiei georgiene.

„Oedip”, în teatrul experimental japonez

  • Printre cele mai apreciate companii de teatru invitate la Sibiu se numără şi Odin Teatre din Danemarca, prezentă în festival cu trei spectacole ce poartă semnătura reputatului regizor italian Eugenio Barba: „În scheletul balenei”, „Odă evoluţiei” şi „Visul lui Andersen”.
  • Compania japoneză de teatru experimental Yamanote Jijosha revine la Sibiu cu propria versiune a textului clasic „Oedip rege”, de Sofocle. Artiştii folosesc tehnica de interpretare numită Yojo-han.
  • Schauspielhaus Zürich, din Elveţia, împreună cu italienii de la Teatro Garibaldi di Palermo şi Bart Production prezintă cel mai nou spectacol al unuia dintre mai - marii teatrului contemporan: Peter Brook. „Întrebări/Why, Why” este un studiu teatral de Peter Brook, în regia Peter Brook, o meditaţie asupra teatrului, începută în cea de-a şaptea zi a creaţiei, pe când Dumnezeu se odihnea şi lumea devenea plictisitoare. Şi atunci El a spus: „Să fie teatru!”. Piesa prilejuieşte şi întâlnirea cu o mare actriţă - Miriam Goldschmidt de la Burgtheater (Viena, Austria).
  • Compania germană Deutsches Theater Berlin aduce povestea lui Popriscin, într-un spectacol după una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol, „Însemnările unui nebun”, regia Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi.
  • O prezenţă insolită la Sibiu este Quanzhou Marionette Troupe, din China, o trupă a cărei păpuşari folosesc o tehnică tradiţională veche de peste 2.000 de ani, mânuind marionete cu până la 36 de sfori.

PROGRAM

Ce spectacole pot fi văzute astăzi

Tramvai Răşinari. Ora 14.00. „Un tramvai numit Popescu”. Scenariu pentru un spectacol de teatru comunitar de Gavriil Pinte, după opera antumă şi postumă a lui Cristian Popescu.

Teatrul Gong. Ora 17.00. „Acasă la tata/ Back home”. Regia Alexandru Dabija. Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Ora 19.00. „Viaţa binecuvântată a lui Bess”. Adaptare de Sanda Anastasof, după un scenariu de Lars von Trier. Regia Radu-Alexandru Nica.

Sala Thalia. Ora 19.00. „Artă pură” (Arte Y Pureza Flamenco Company, Spania). Evenimentul aduce în faţa publicului vocile puternice ale locuitorilor din oraşele legendare ale Andaluziei.

Hala Simerom. Ora 22.00. „Închisoarea de oase” (Odin Teatret, Danemarca). Variaţiune după „În faţa legii”, de Franz Kafka.

Pietonala Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare. Ora 23.00. „Pietonul aerului” (Transe Express, Franţa).