“Mar Nero” sau eterna poveste a româncei plecate la muncă în Italia

Impresionanta poveste de prietenie dintre dintre o tânără româncă venită în Italia să lucreze şi bătrâna de care are grijă, redată în lungmetrajul „Mar Nero”, va putea fi urmărită, din această toamnă, în cinematografele din România.

Filmul, o coproducţie Italia-Franţa-România, în regia lui Federico Bondi, prezintă coexistenţa forţată a două femei aparent diferite, a căror relaţie se transformă cu fiecare zi care trece în prietenie sinceră şi solidaritate.

Dorinţa Angelei (Dorotheea Petre) de a-şi clădi o viaţă mai bună reuşeşte să îi insufle Gemmei (Ilaria Occhini), până atunci o femeie înăsprită de singurătate şi bătrâneţe, voinţa de a-şi trăi ultimele zile cu toate emoţiile pe care viaţa i le mai are de oferit. Însă, un eveniment neaşteptat umbreşte liniştita viaţă pe care cele două o împart în cartierul de la marginea Florenţei, iar Angela şi Gemma se hotărăsc să pornească într-o călătorie, fiecare în căutarea propriul adevăr.

Inspirat din viaţa bunicii regizorului, „Mar Nero” oferă o imagine intimă, personală şi autentică asupra relaţiilor ce se clădesc între italieni şi emigranţii români, altfel decât sunt acestea prezentate la ştiri.

Povestea continuă

Plecând de la povestea Angelei, blogul oficial al filmului (marnero.wordpress.com) îşi propune să continue demersul regizorului de a prezenta poveşti frumoase de viaţă. Campania „Din Italia, cu prietenie” vrea să descopere poveştile de prietenie ale românilor plecaţi în Italia să lucreze şi îi invită pe toţi cei care doresc să împărtăşească cu cei de acasă din experienţa lor.

Lungmetrajul le are în rolurile principale pe Ilaria Occhini, doamna teatrului italian, şi pe Dorotheea Petre. Din distribuţie mai fac parte  Maia Morgenstern, Vlad Ivanov, regretatul actor Corso Salani şi Theodor Danetti.

Primit cu entuziasm atât din partea criticilor, cât şi a publicului la Festivalul de Film de la Locarno, filmul a câştigat  premiul pentru cea mai bună actriţă (Ilaria Occhini), premiul juriului ecumenic şi premiul juriului tânăr. A participat la alte 68 de festivaluri din întreaga lume, câştigând premiul juriului şi premiul juriului tânăr la Festivalul de Film Italian de la Villerupt, premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Denver şi premiul pentru impresie artistică la Med Film Festival.

Lungmetrajul de debut al regizorului Federico Bondi este o producţie Film Kairos şi Rai Cinema (Italia), în coproducţie cu Hi Film (România) şi Manigolda Film (Franţa) realizată cu sprijinul Mediateca Toscana Film Commission, Centrul Naţional al Cinematografiei România, Programul MEDIA al UE, şi cu participarea Societăţii Române de Televiziune şi City Cinema Management. Pelicula a fost filmată în două locaţii superbe - Florenţa şi Delta Dunării.

  • Proiecţia de gală a filmului va avea loc pe 16 septembrie, la cinematograful Studio din Bucureşti, iar din 17 septembrie va rula în cinematografe din toată ţara.