MApN este tot mai interesat de posibilități de cooperare și instruire a specialiștilor din Apărare în domeniul spațial. Directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene a venit la București
Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a avut joi, la sediul din Dealul Arsenalului, o întâlnire oficială cu directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), Pascal Legai. Discuțiile au fost axate, cu precădere, pe subiecte de actualitate din domeniul Apărării și pe posibilități de cooperare și instruire a specialiștilor din domeniul spațial.
Ministrul Leș a afirmat că România dorește să consolideze relația de cooperare cu structurile Uniunii Europene în general, și cu EU SATCEN, în particular, și a apreciat programul spațial al Uniunii Europene și rolul și activitatea Centrului satelitar în contextul mai larg al Politicii Externe și de Securitate Comună și Politicii de Securitate și Apărare Comună.
Ministrul Apărării a evidențiat contribuția României în cadrul NATO și UE pe domeniul militar, atât cu experți civili cât și militari, cu accent pe schimbul de informații, și a concluzionat că „aportul EU SATCEN este deosebit în contextul geostrategic actual și al provocărilor tehnologice curente - securitatea cibernetică, inteligența artificială și volumele mari de date - prin valoarea ridicată a produselor diseminate în cadrul procesului de avertizare a factorilor de decizie politico-militari și militari”.
Cu acest prilej, ministrul Gabriel Leș i-a conferit lui Pascal Legai, ”în semn de apreciere pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României”, Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace.
MApN, în discuții cu Agenția Spațială Română şi Agenția Spațială Europenă
Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a avut, la finalul lunii noiembrie 2018, la sediul MApN, o întâlnire cu președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), MariusIoan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA). Experții ESA s-au aflat în România pentru asigurarea suportului tehnic Agenției Spațiale Române, instituție care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului sistemului satelitar de telecomunicații care va deservi nevoile Sistemului Național de Securitate al României, program care va fi coordonat de Ministerul Apărării Naționale.
În prezent, România închiriază și utilizează anual, din mediul extern, un număr ascendent de fluxuri satelitare pentru structurile dislocate în zonele de interes, pentru executarea misiunilor în teatrele de operații, participarea la exerciții și angajamente naționale și internaționale, toate aceste linii de efort implicând costuri financiare foarte mari, atât pentru Armata României, cât și pentru instituții de stat cu atribuții în domeniul securității naționale. Astfel, Ministerul Apărării Naționale, în perioada 2009 – 2018, a cheltuit aproximativ 7.500.000 euro pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicații satelitare. Dezvoltarea capabilității pe viitor are în vedere lansarea și a altor sateliți, în concordanță cu nevoile de acoperire satelitară și de servicii de comunicații satelitare ale instituțiilor beneficiare ale proiectului Sistemului Național de Securitate.
MApN are în vedere sateliți pentru Sistemul Național de Securitate
Dezvoltarea unui sistem satelitar de telecomunicații este un proiect strategic de interes național cu aplicare în spectrul comunicațiilor satelitare și tehnologiei avansate ce va asigura acoperirea multidomeniu a nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat cu atribuții în domeniul securității naționale. Programul are ca principale obiective consolidarea rolului României în cadrul NATO și UE, reducerea dependenței față de furnizorii de servicii satelitare, dezvoltarea etapizată a unui sistem satelitar propriu care să asigure îndeplinirea nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat pe timp de pace, criză și război, precum și asigurarea redundanței rețelelor de comunicații terestre organizate la nivel național, care pot fi afectate major în situații deosebite, de urgență sau calamități.