Evenimentul Zilei > Politica > MApN atacă pe flancuri decizia lui Iohannis de prelungire a mandatului generalului Ciucă
MApN atacă pe flancuri decizia lui Iohannis de prelungire a mandatului generalului Ciucă

MApN atacă pe flancuri decizia lui Iohannis de prelungire a mandatului generalului Ciucă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a deschis două procese la Curtea de Apel București (vezi facsimil) prin care atacă decretul prezidențial de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă în fruntea Statului Major al Apărării.

Pe scurt, generalul Nicolae Ciucă a fost numit pentru încă un an în cea mai înaltă funcție din Armată, printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis. În decembrie, discuțiile pe această temă au generat „scântei” în spațiul public. Ministerul Apărării nu este de acord cu prelungirea mandatului, „în cărți” pentru respectiva funcție fiind generalul locotenent Dumitru Scarlat sau generalul maior OvidiuLiviu Uifăleanu. Problema se va tranșa în instanță, la Secția de Contencios a Curții de Apel București.

Numai că MApN a depus două dosare, având același obiect: decretul prezidențial nr. 1331/28.12.2018. În Contencios, adică secția din instanță în care se rezolvă litigiile apărute între stat și persoane fizice sau juridice, o asemenea cauză are un parcurs clar: inițial se ia în discuție suspendarea actului administrativ în litigiu, apoi se dezbate anularea lui. În mod uzual, cele două dosare ar fi fost reunite într-o singură cauză, însă primul judecător a respins cererea.

Avocatul Administrației Prezidențiale a arătat că există două dosare cu același obiect, însă apărătorul MApN a explicat că temeiurile juridice care stau la baza acestora sunt diferite. În primul dosar, 230/2/2019, judecătorul Vasile Bîcu a rămas deja în pronunțare pentru 31 ianuarie pe cererea de suspendare. Al doilea dosar a fost strigat la patru ore distanță față de primul, la completul prezidat de judecătorul Silviu Gabriel Barbu, care a amânat cauza pentru data de 12 februarie.