Martorul a declarat că Qiu Zhanxuan, șeful Organizației marxiste din Universitatea Peking, a fost băgat cu forța într-o mașină neagră de către șapte sau opt ofițeri de poliție îmbrăcați în civil, lângă stația de metrou din fața porții de est a universității.

Qiu a fost auzit "țipând și împotrivindu-se arestării", a declarat studentul, refuzând să-și decline identitatea din cauza naturii delicate a subiectului "L-am auzit spunând ”sunt Qiu Zhanxuan…Nu am încălcat legea. De ce mă arestați ? De ce faceți asta?”.

Martorii oculari au declarat că polițiștii s-au legitimat cu "documente ale departamentului de securitate publică" atunci când au fost întrebați de martorii de la fața locului cu privire la identitatea lor.

Considerată cea mai prestigioasă universitate din China, Universitatea Peking are o istorie îndelungată de activism studențesc, absolvenții acesteia jucând un rol-cheie în protestele din piața Tiananmen din anul  1989.

În luna august a avut loc o razie a poliției în mai multe campusuri împotriva unor studenți membri ai unor organizații care militau pentru drepturile muncitorilor, mai mulți studenți fiind bătuți și telefoanele lor fiind confiscate de către forțele de ordine.

Partidul comunist chinez a încercat să se distanțeze în ultimii ani de moștenirea lui Mao. În trecut, acesta era denumit  "Mare cârmaci" al Chinei, dar anul acesta nu au existat evenimente oficiale care să marcheze cei 125 de ani de la nașterea acestuia, care a avut loc miercurea aceasta.

În ciuda arestării lui Qiu, studenții marxiști din întreaga capitală chineză s-au adunat într-o locație secretă pentru a organiza miercuri după-amiază un eveniment "stil flash-mob", a declarat pentru AFP membrul unui ONG pentru drepturile muncitorilor, care se află în strânsă legătură cu grupurile marxiste studențești.

Un alt grup de studenți au călătorit în satul natal al lui Mao, Shaoshan, din provincia Hunan din China Centrală, și au postat un videoclip online în care pot fi văzuți cântând melodii revoluționare.

 

Te-ar putea interesa și: