Manuscrisele de la Marea Moartă, pe internet

Manuscrisele de la Marea Moartă, pe internet

Manuscrisele de la Marea Moartă, care conţin cel mai vechi exemplar al Vechiului Testament, vor fi fotografiate şi postate pe internet pentru a putea fi văzute de oameni din întreaga lume, a anunţat, astăzi, Autoritatea israeliană a antichităţilor din Ierusalim, citată de AFP.

Tehnicile cele mai moderne de fotografiere dezvoltate în special de specialiştii NASA vor fi utilizate pentru a arhiva şi scoate de sub anonimat miile de fragmente ale manuscriselor, care până în prezent nu au putut fi accesibile marelui public din cauza gradului mare de fragilitate.

Procedeele utilizate vor permite, printre altele, şi analizarea stării de conservare a acestor documente, care datează din secolele III-I î.Hr. şi care conţin extrase din toate cărţile Vechiului Testament, dar mai ales texte apocrife. Printre acestea se numără un exemplar integral din Cartea lui Isaia.

Durata acestei proceduri de arhivare ultramodernă este în curs de estimare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manuscrisele de la Marea Moartă, considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea, au fost găsite, din întâmplare, de un păstor în 1947, într-o grotă apropiată de Marea Moartă.

Potrivit comunicatului, aceste documente "au o mare importanţă istorică, religioasă şi culturală în măsura în care constituie cel mai vechi exemplar cunoscut din Vechiul Testament. Vorbesc despre o epocă foarte tulbure din istoria poporului evreu, la sfârşitul perioadei celui de-Al Doilea Templu, dar şi despre începuturile creştinismului".