În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena, dintre cei 70. Sf. Pavel de la Xiropotamu. Nimic în ”Kalendar”.

În iunie, anul trecut, Pentagonul publica : ”The DoD Law of War Manual” o lucrare de 1.202 pagini. Cu cîteva zile în urmă s-au comunicat unele completări.

În noua versiune revizuita a Manualului de Razboi al Pentagonului, jurnalistii independenti nu mai sunt considerati potentiali spioni, teroristi sau sabotori. Manualul (aparut in 2015), recunosate in editia revizuita, rolul jurnalistilor care semnaleaza conflictele armate in mod independent si, din aceasta pozitie, organizeaza intalniri sau stabilesc contacte cu partile implicate, inclusiv cu reprezentanti ai „adversarului”. In prima versiune, din 2015, jurnalistii independenti au fost definiti drept „beligeranti neprivilegiati”, categorie ce permitea comandantilor militari sa aresteze si sa priveze de libertate pe termen nedifinit orice jurnalist care se afla in afara reglementarilor, dar fara a-l inclulpa. ”Noua definitie este o schimbare radicala pentru armata SUA, a declarat Frank Smyth, jurnalist, consilier pentru securitate al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor(CPJ). „Faptul ca jurnalistii au dreptul de a relata despre conflictele armate in mod liber si de a vorbi despre ambele parti, este binevenit in contextul in care guvernele, militiile si insurgentii din lumea intreaga incalca in mod sistematic legile razboiului”, a daugat Smyth. In cursul razboiului din Irak, de exemplu, SUA au arestat mai multi jurnalisti din cauza contactelor stabilite de acestia cu fortele inamice, potrivit informatiilor CPJ. Acelasi lucru s-a intamplat in Afghanistan si Guantanamo Bay, unde cel putin un prizonier de acest gen a fost retinut pe o perioada de sase ani. Chuck Allen, avocatul general adjunct al Pentagonului a afirmat ca „Manualul a fost restructurat pentru a-l face mai clar. Astfel, jurnalistii sunt definiti ca civili care trebuie protejati ca atare in conformitate cu legislatia internationala stabilita in caz de conflicte armate.” In Manual se vorbeste si despre jurnalistii care sunt integrati impreuna cu combatantii, facand parte din respectivele unitati, si care pot fi tinte clare pentru inamic in caz de captura, situatie in care acestia trebuie tratati  ca prizonieri de razboi. In baza Conventiei de la Geneva si a dreptului umanitar international, drepturile prizonierilor de razboi se refera la tratamentul uman al acestora, statutul de prizonier fiind semnalat catre un organism neutru, cum este Comitetul International al Crucii Rosii, in vederea eliberarii acestora la incheierea ostilitatilor. Pentagonul face diferenta intre drepturile prizonierilor de razboi si cele ale „beligerantilor neprivilegiati”, inclusiv spioni, sabotori, membri ai unor gherile care pot fi detinuti pe termen nedefinit, si chiar executati, in baza legislatiei tarii care ii detine.

Exista si un Ghid cu masuri de siguranta pentru jurnalisti editat de CPJ in noua limbi: Sursă: Journalist Security Guide.

https://cpj.org/2016/07/pentagons-revised-law-of-war-manual-recognizes-rol.php

Nu, nu sunt jurnalist, am refuzat de trei ori să intru în Asociația Ziariștilor și am făcut parte din puține redacții. Consider profesia de jurnalist prea periculoasă. Sunt, prin definiție, un ”freelancer”, colaborarea la diferite jurnale, posturi de radio și televiziune mi-a garantat independența. Scriu la jurnal din anul 1967 și sper ca la anul să sărbătoresc jubileul, dacă o vrea Dumnezeu. Pentru mine scrisul este precum respirația, sau bătăile inimii, TREBUIE să scriu! Așa că nu o să scăpați de mine prea curând, sigur, cu Voia Domnului, noi propunem, El dispune, așa răspund celor care s-au interesat de unele zvonuri, nefondate, vă mai spun odată.

În curierul UE, mi-a atras atenția ceva interesant din punct de vedere jurnalistic:

Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor a anuntat laureatii Premiului International pe 2016 pentru libertatea presei, care vin din Egipt, India, Turcia si Salvador. Anuntul a fost facut la New York, iar laureatii sunt :  Mahmoud Abou Zeid, foto-reporter egiptean, arestat din august 2013 in timp ce fotografia imprastierea manifestantilor de catre politie in piata Rabaa Al-Adawiya din Cairo, locul unde au fost impuscati sute de manifestanti. Malini Subramaniam, jurnalista indiana independenta, atacata si agresata dupa ce a mediatizat violari ale drepturilor omului in conflictul dintre gruparile maoiste si fortele statului in Chhattisgarh. Ea a fost obligata sa plece din tara dupa ce a fost tinta unor amenintari repetate. Can Dündar, redactorul sef al cotidianului turc ”Cumhuriyet”, condamnat in mai, la cinci ani si zece luni de inchisoare pentru dezvaluirea unor secrete de stat. Acuzatiile au fost legate de reportajele in care dezvaluia faptul ca Turcia ar fi incercat sa trimita arme opozitiei siriene.  Óscar Martínez, jurnalist de investigatie pentru magazinul online ”El Faro” din Salvador, care a mediatizat actele de violenta comise de bandele inarmate si executiile fara judecata din tara sa. “Acesti patru jurnalisti curajosi si-au riscat libertatea si viata pentru a vorbi comunitatii internationale despre evenimentele cruciale din tarile lor”, a comentat Joel Simon, director executiv al CPJ.

Christiane Amanpour, corespondent international si prezentatoare a CNN, va primi premiul comemorativ Burton Benjamin pentru activitatea sa in favoarea libertatii presei. In 2015, Amanpour a fost desemnata ambasador de bunavointa al UNESCO pentru libertatea de exprimare si siguranta jurnalistilor. Premiile vor fi inmanate la New York, pe 22 noiembrie 2016,  la hotelul Waldorf-Astoria, in cadrul unui dineu de caritate prezidat de Jeff Zucker, presedintele CNN Worldwide.  Sursă: https://cpj.org/fr/2016/07/le-cpj-annonce-les-laureats-du-prix-international-.php

Dar, să revenim la Manualul de Război al Pentagonului. Să știți că l-am citit cu atenție! Toate cele 1.202 pagini. Complicat, prea complicat! Cred că manualul ar putea fi comprimt, date fiind realitățile prezentului, la două propoziții: ”Kill Them All!” și ”Shoot First, Ask Questions Later!”

Este evident că unchiul Sam va merge la război. Sunt prea multe indiciile. Problema nu este dacă, ci când. Ascultați ce vă spune unul care a văzut de toate culorile! Hillary va fi președintele, sau mai curând președinta SUA! De ce? Simplu, s-a constatat, din istorie, că trupele trimise la război, la măcel, de către femei, regine, împărătese, prim ministre, aveau un moral mai ridicat, erau mai combative și aproape întotdeuna, victorioase, chiar împotriva sorților. Dacă va ieși prietenul meu Trump, atunci situația se va complica. El este câinele care latră, dar de mușcat…

Am încredere că Marii Electori vor alege, în toamnă, ceea ce este mai convenabil pentru State și Lume. Este vorba de viitorul a peste șapte miliarde de oameni, pentru că este puțin probabil să fim atacați de extratereștrii, atac care ar produce solidaritatea pământenilor, un scop, un pământ, o voință! Tell me, în Independence Day 2 nu este o femeie, o președintă a SUA?

Dar avem cu toții o singură realitate comună, o singură certitudine, faptul că mâine este, în derfinitiv, o altă zi!

 

BERBEC   Azi poți să întâlnești persoane de bună calitate, la diapazon cu planurile tale. Nu le speria cu dinamismul și rapiditatea ta, ia-o încet. Dar, ia deciziile care se impun, încă de dimineaţă. Evită, astăzi, discuţiile cu membrii familiei, cu anturajul foarte apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare fără multe consultări şi discuţii sterile. Pe de altă parte apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generala, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat.

TAUR  Ești într-o formă bună și ai umor. Dar, regreți că nu ai mai mult timp ca să te consacri unei probleme importante. Favorurile stelelor se îndreaptă spre mai ales către planul material. Dar, din păcate, există un procent de încăpăţânare în caracterul tău, dar astăzi trebuie să fii mai flexibil, încercă să convingi anturajul prin paşi mici, fără exagerări, încet, pe rând, dar sigur! Nu eşti deloc mulţumit! Dar, deloc… dacă eşti întrebat de motivul nemulţumirii tale, nu ştii ce să răspunzi. Eşti nemulţumit fundamental, prin definiţie. Bine măcar că ai umor!

GEMENI   Eşti sensibil din punct de vedere emoţional. Fii atent la promisiunile care le faci, nu da speranţe inutile. Zi favorabilă activității cotidiene, obișnuite, este prea cald pentru performanțe! Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă iar tu te simţi bine, poate pentru că ai renunţat la ironii şi la vorbăria fără rost. Creezi armonie în jurul tau şi de aceea eşti admirat de anturaj! Astăzi, comunicarea suferă. Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor importante. De asemenea o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor.

RAC  Nu lua şi nu da bani cu împrumut. Nu uita de promisiunile făcute, fă-ți o listă, un ”to do”. Curiozitatea ta e satisfăcută. O după-amiază relaxantă, după o dimineaţă incertă şi obositoare. Informaţiile primite, poate din presă, au o latură economică şi una sentimentală, depinde numai de tine să analizezi foloasele care te avantajează. Însă, nu amesteca plăcutul cu utilul! Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Frustrarea asta permanentă te impiedică să fii fericit şi să te bucuri de micile momente delicioase care formează starea de bine, cotidianul nostru cel  balcanic.

 

LEU   Rezervă ziua numai activităţilor care te privesc, sunt în obiectul tău de activitate. Nu pierde timpul, timpul este bani. Nu este indicat să începi nimic nou, noi afaceri, sau noi relaţii! Astăzi dedică ziua planurilor de viitor, fie că este vorba despre vacanță, dar mai ales, după veştile bune primite, trebuie neapărat să-ţi faci proiecte în ce direcţie o ia cariera ta! Evită imprumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc – în această perioadă eşti sănătos dar nu şi norocos. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, mici îmbunătăţiri pe bani puţini.  Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. 

FECIOARĂ   Din nou nişte veşti aşa-şi-aşa. Lasă analiza şi sinteza, prima impresie contează, acționează! Odihneşte-te mai mult, relaxează-te, oboseala s-a acumulat şi poate să-ți afecteze moralul. Vrei sa pari mai tare şi mai important decât eşti. Este foarte bine, pentru că aparenţele contează, dar nu ţi-ai ales bine momentul! Astăzi este o zi densă şi fără avantaje pentru tine. Informaţiile contradictorii pe care le primeşti astăzi îţi crează unele probleme. Aşa ca ai ce rezolva! Perioada zilei de astăzi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi. O veste din presă pare să te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.

BALANŢĂ   Si vis pacem para bellum”, daca doresti pacea, pregateşte-te de război! Azi, alege calea păcii, încearcă să obții un compromis, dar ține ”armele” la îndemână, unii nu înțeleg de vorbă bună! Domeniile favorizate sunt cele ale familiei, relatiilor sentimentale, cele defavorizate privesc sectorul financiar, banii. Vorba proverbului: cine are noroc la dragoste nu are noroc la bani! Lasa motoarele mai incet, esti foarte stresat si nu te odihnesti suficient din cauza grijilor și a căldurii. Mai lasa grijile şi in seama altora. Banii vin şi se duc, asta este soarta lor, dar sănătatea ta nu are preţ!

SCORPION   Nu te îngrijora inutil, e o zi bună. Astăzi poţi profita de o situaţie conjuncturală, trebuie doar să fii atent. La birou, sau pe plajă, trebuie să fii obiectiv, să evaluezi corect situația. Ai ceva de sărbătorit, stelele au fost bune cu tine, așa că s-au hotărît să pună capăt unei etape de efort şi-ti îndrumă paşii, mai spre seară, spre un loc unde te vei distra foarte bine! Poate este ziua în care pleci în vacanță, poate nu, dar oricum este în plaja de două săptămâni. Astăzi îti place mult să povesteşti amintiri celor din jur. Este o zi propice pentru rememorarea lucrurilor vesele, optimiste, benefice, pentru că ai mare nevoie de certitudini!

SĂGETĂTOR  După o dimineaţă densă, obositoare, este bine să eviţi turbulența emoţională şi să te relaxezi. Nu e indicată schimbarea la care te gândeşti. Ţine-te de ce ai făcut până acum, deocamdată! Dacă ai de negociat, bănci, leasing etc. dar şi relaţii sentimentale atunci azi trebuie să îndrăzneşti, să insişti. Norocul este de partea îndrăzneţilor! Incepi ziua cu greutate si o sa tragi de tine toata perioada, pentru ca ai de facut niste comisioane familiale, sau personale. Care nu iti fac nici o placere – cum ar fi, de exemplu, să duci la fisc tot felul de hârtii aiurea ca să-ţi ia banii munciţi! Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze!

CAPRICORN    Eşti surprins de o întâmplare, veste, sau eveniment neaşteptat. Însă ceea ce începi, sau se petrece în această zi, poate aduce rezultate bune. Nu te băga în treburile personale ale altora! Siguranţa personală este scopul tău în viaţă, eşti un supravieţuitor! O zi inspirată, mai ales pentru promovarea intereselor personale. Evită să amesteci lucrurile. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil.

VĂRSĂTOR    E necesar să rupi orice discuţie care poate degenera intr-un eventual schimb de replici dure, cu anturajul, cunoscuţi, sau necunoscuți. Seară plăcută, cu public, la spectacol, sau la terasă. O zi cam monotonă de genul celor de care mai târziu nu-ţi mai aduci aminte. Nu-ţi adormi vigilinţa, sau ţi se poate întâmpla ceva de care să-ţi aduci aminte foarte mult timp! Fii prudent! Cineva iți exploateaza buna credinţă prefacandu-se foarte neajutorat. Nu este de loc asa, nu te lasa pacalit, viitorul iti va demonstara asta! Nu te simti in stare sa spui un anumit adevar şi sa scapi de presiune. Daca nu te hotarasti mai repede, o sa ai probleme şi nu cu vremea călduroasă, ci cu vremurile!

PEŞTI   Nu te enerva din lucruri mărunte cum ar fi incidentele casnice, sau întârzierile. Zâmbeşte, păstrează-ţi calmul, serenitatea şi buna dispoziţie. Nu uita: mâine este, în definitiv, o altă zi! Oferă-ţi o pauză. Poate la o prăjitură, cu o prietenă, poate la piscină. Seară plăcută, poate la un film nou, poate acasă la o vorbă cu familia sau prietenii. Ca esti un tip de treaba s-a constatat de mult! Desi planeaza aupra ta un usor aer de neincredere. Ar fi cazul astăzi sa dovedesti ceea ce poti! Sigur, în domeniul relaţiilor umane. Nu uita că mai ales acum, mai mult ca niciodată, loialitatea este calitatea cea mai apreciată. Nu dezamăgi!