Manual de inițiere în armele hipersonice din regiunea Indo-Pacificului
- Magda Spiridon
- 22 august 2020, 06:15
Un potențial război al viitorului nu se va mai duce cu sistemele moderne de apărare.
Marile puteri, SUA, Rusia și China, au revoluționat deja industria armamentului, având pregătite pe țeavă temutele arme hipersonice. Arme care pot schimba regulile jocului.
Armele hipersonice sunt o tehnologie militară emergentă care ar putea modifica dramatic modul în care Statele Unite și concurenții săi, cum ar fi China și Rusia, vor purta războiul în viitor. Ele sunt arme de ultimă generație, deoarece statele încearcă să-și valorifice potențialul ofensiv, pe de o parte, și să se apere împotriva lor pe de altă parte.
Călătorind cu viteze cuprinse între 5 și 25 de ori mai mult decât viteza sunetului, rachetele hipersonice pot atinge mai rapid țintele și de la distanțe mai îndepărtate decât sunt pregătite poziționările actuale de apărare. Astfel, se scurtează termenele de luare a deciziilor și pot complica calculele strategice ale taberelor implicate în conflict.
În ciuda acestui potențial revoluționar, literatura actuală despre aceste arme este relativ săracă. În acest manual de inițiere, echipa Forward Defence a Consiliului Atlantic a plasat armele hipersonice în contextul geostrategic și regional al Indo-Pacificului, oferind o bază pentru analiza strategică a modurilor în care armele hipersonice pot influența viitorul războiului, atât în regiune, cât și în afara ei.
O tehnologie militară emergentă
În timp ce capacitatea vehiculelor de a se deplasa cu viteze hipersonice este posibilă de mai bine de jumătate de secol, capacitatea de zbor hipersonic fiabil, susținut și manevrabil, a început să se dezvolte oarecum recent. Motivate de revenirea concurenței marilor puteri și de potențialele avantaje asimetrice oferite de armele care călătoresc cu astfel de viteze, Statele Unite, China și Rusia sunt acum în fruntea dezvoltării armelor hipersonice operaționale. Între timp, alte câteva state din regiunea Indo-Pacificului încearcă să dezvolte astfel de capacități în viitorul intermediar.
De subliniat faptul că această atenție sporită a fost însoțită de dezbateri continue cu privire la semnificația strategică și militară a armelor hipersonice. Astfel, una din întrebări a fost: aceste arme vor revoluționa războiul sau sunt mai mult un pas progresiv în evoluția tehnologiei rachetelor? Acest gen de dezbateri sunt valoroase, dar sunt limitate adesea doar de oportunități și limitări tehnologice.