Printre premianţii galei Premiilor "Manuscriptum", acordate miercuri seară de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), se numără Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Teodora Stanciu.
Juriul a fost alcătuit din Ion Pop (preşedinte), Alexandru Cistelecan, Daniel Cristea-Enache, Tudorel Urian şi Radu Călin Cristea (membri) şi au fost selectate cele mai importante apariţii editoriale din anul în curs, în total 12 premii. S-au acordat: premiul pentru "Memorialistică", lui Livius Ciocârlie, pentru volumul "Cu dinţii de lână”, premiul pentru "Traducere", lui George Volceanov, pentru ” Întoarcerea lui Rabbit” , publicat în 2008 de Editura Humanitas Fiction, premiul special înmânat lui Gabriel Liiceanu de Ion Pop. Marele premiu "Manuscriptum", i-a fost înmânat lui Nicolae Manolescu, pentru "Istoria critică a literaturii române" (Paralela 45), "o carte monumentală, care se scrie o dată la 50 de ani şi irepetabilă", după cum a spus Radu Călin Cristea, directorul MNLR, care i-a înmânat criticului premiul. Premiul pentru „Instituţii Culturale” , pentru că a construit o imagine "normală, frumoasă, sinceră" pentru România a fost înmânat preşedintelui ICR, Horia-Roman Patapievici.
Câştigător Premiului special "Manuscriptum" a fost Gabriel Liiceanu. La primirea premiului, Liiceanu a subliniat că i-au plăcut toate premiile, dar l-au emoţionat cele acordate Teodorei Stanciu, care îşi pregăteşte emisiunile într-o lume în care superficialitatea pare să fie regula jurnalismului, şi Institutului Cultural Român, pentru că nu poate să nu fie sensibil la o reparaţie.
Despre "Scrisori către fiul meu", Liiceanu a spus că scrierea cărţii i-a făcut bine şi că vrut să rezolve prin ea "cearta" sa cu "ştampila pe care oamenii o pun pe un om care face filosofie" şi "cearta" cu imaginea sa publică.
Teodora Stanciu, premiată pentru Media Culturală
Primul premiu decernat a fost cel pentru Media Culturală, care i-a revenit Teodorei Stanciu, realizatoare a emisiunilor "Revista Literară Radio" şi "Etică-estetică", la Radio România Cultural. Premiul pentru Ediţii Critice i-a fost înmânat lui Nicolae Mecu, ce se ocupă de publicarea operei integrale a lui George Călinescu, în colecţia "Opere fundamentale" a Academiei Române, sub coordonarea lui Eugen Simion.
Evenimentul a început cu un recital la pian susţinut de Puiu Pascu şi a fost prezentat de Toni Grecu, emoţionat că se află în faţa unui public "ultraselect", "crema cremelor literaturii contemporane.
Gala Premiilor "Manuscriptum" a mai inclus un moment artistic - un concert de colinde al Corului Stavropoleos, care s-a încheiat cu "La mulţi ani!". Cu această ocazie, Radu Călin Cristea a anunţat că Toni Grecu îşi sărbătoreşte ziua de naştere, pe scena de la "Tinerimea Română". Amfitrionul serii a confirmat că a împlinit 49 de ani, iar la finalul galei a mărturisit că seara a fost pentru el "un cadou inegalabil.