Manolescu şi Liiceanu, preamiaţi la "Manuscriptum"

Manolescu şi Liiceanu, preamiaţi la "Manuscriptum"

Printre premianţii galei Premiilor "Manuscriptum", acordate miercuri seară de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), se numără Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Teodora Stanciu.

Juriul a fost alcătuit din Ion Pop (preşedinte), Alexandru Cistelecan, Daniel Cristea-Enache, Tudorel Urian şi Radu Călin Cristea (membri) şi au fost selectate cele mai importante apariţii editoriale din anul în curs, în total 12 premii. S-au acordat: premiul pentru "Memorialistică", lui Livius Ciocârlie, pentru volumul "Cu dinţii de lână”, premiul pentru "Traducere", lui George Volceanov, pentru ” Întoarcerea lui Rabbit” , publicat în 2008 de Editura Humanitas Fiction, premiul special înmânat lui Gabriel Liiceanu de Ion Pop. Marele premiu "Manuscriptum", i-a fost înmânat lui Nicolae Manolescu, pentru "Istoria critică a literaturii române" (Paralela 45), "o carte monumentală, care se scrie o dată la 50 de ani şi irepetabilă", după cum a spus Radu Călin Cristea, directorul MNLR, care i-a înmânat criticului premiul. Premiul pentru „Instituţii Culturale” , pentru că a construit o imagine "normală, frumoasă, sinceră" pentru România a fost înmânat preşedintelui ICR, Horia-Roman Patapievici.

Câştigător Premiului special "Manuscriptum" a fost Gabriel Liiceanu. La primirea premiului, Liiceanu a subliniat că i-au plăcut toate premiile, dar l-au emoţionat cele acordate Teodorei Stanciu, care îşi pregăteşte emisiunile într-o lume în care superficialitatea pare să fie regula jurnalismului, şi Institutului Cultural Român, pentru că nu poate să nu fie sensibil la o reparaţie.

Despre "Scrisori către fiul meu", Liiceanu a spus că scrierea cărţii i-a făcut bine şi că vrut să rezolve prin ea "cearta" sa cu "ştampila pe care oamenii o pun pe un om care face filosofie" şi "cearta" cu imaginea sa publică.

Teodora Stanciu, premiată pentru Media Culturală

Primul premiu decernat a fost cel pentru Media Culturală, care i-a revenit Teodorei Stanciu, realizatoare a emisiunilor "Revista Literară Radio" şi "Etică-estetică", la Radio România Cultural. Premiul pentru Ediţii Critice i-a fost înmânat lui Nicolae Mecu, ce se ocupă de publicarea operei integrale a lui George Călinescu, în colecţia "Opere fundamentale" a Academiei Române, sub coordonarea lui Eugen Simion.

Evenimentul a început cu un recital la pian susţinut de Puiu Pascu şi a fost prezentat de Toni Grecu, emoţionat că se află în faţa unui public "ultraselect", "crema cremelor literaturii contemporane.

Gala Premiilor "Manuscriptum" a mai inclus un moment artistic - un concert de colinde al Corului Stavropoleos, care s-a încheiat cu "La mulţi ani!". Cu această ocazie, Radu Călin Cristea a anunţat că Toni Grecu îşi sărbătoreşte ziua de naştere, pe scena de la "Tinerimea Română". Amfitrionul serii a confirmat că a împlinit 49 de ani, iar la finalul galei a mărturisit că seara a fost pentru el "un cadou inegalabil.

Ne puteți urmări și pe Google News