Manipularea prin care atentatele teroriste sunt puse pe seama ISIS | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Manipularea prin care atentatele teroriste sunt puse pe seama ISIS | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Atentatele de la Bruxelles au fost abordate la noi după eterna manie românească pe care aș numi-o a fugăritului. Nu știu dacă ați sesizat: Trei sferturi dintre moderatorii și invitații televiziunilor de știri lasă impresia că tocmai atunci au dat buzna în studio, avînd pe urmele lor un urs care vrea să-i ia în brațe.

Dominate de acest sindrom, talk-show-urile de la televiziunile de știri au avut drept permanență sintagme precum Suntem în Război cu ISIS!; ISIS a intrat în Europa! Să apărăm valorile creștine!

Ca și în cazul Atentatelor de la Paris, absența spiritului critic al românilor, dînd posibilitate de manifestare la zeci de Cocoșilă, a produs cîteva clișee periculoase.

Unul dintre acestea se referă la aruncare responsabilității pe seama musulmanilor. De aici, amploarea campaniei vizînd pericolul refugiaților și, mai ales, pledoaria pentru valorile creștine bla, bla, bla.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai periculos clișeu se referă la identificarea Atentatelor ca fiind produsul statului Islamic.

Din nou, și poate mai mult de data asta, s-a pus pe seama unei organizații din Orientul Apropiat o capacitate menită a face din ea un fel de URSS din timpul Războiului Rece pentru Occidentul asediat.

Acum, după ieșirea în lume a unor documente secrete dovedind că Serviciile secrete occidentale, americane îndeosebi, dar și conducerile politice ale Puterilor vestice, au exagerat pericolul rusesc din nevoia de a  justifica înarmarea,  banii dați serviciilor secrete, ba chiar și încălcarea drepturilor omului, știm că  Vestul a contribuit  la gloria URSS și chiar la gloria comunismului planetar.

La fel există riscul să se întîmple și cu ISIS.

Ca orice organizație marginală,  dușmană a Sistemului întruchipat de Civilizația occidentală, ISIS are tot interesul să treacă mult mai înfricoșătoare decît e în realitate.

Specialiștii au identificat în cele din urmă motivul execuțiilor postate pe Internet.

Violența, cultivată chiar de civilizația occidentală, se vinde bine pe internet și în presa de tip clasic.

Imagine pe care și-o cultivă ISIS constă în:

1. Organizație crudă, violentă, pentru a atrage adepți de aventură din Occident.

2. Organizație bărbătească, aspră, care nu se joacă atunci cînd vine vorba de a pedepsi.

3. Organizație periculoasă pentru ordinea existentă din Occident.

Ce s-a înțeles din comentariile și reacțiile la Atentatele de la Paris?

1. Că ISIS, o organizație din Orientul Mijlociu, stîrnește teroare în Occidentul arogant, pînă acum cel care bombarda cu drone.

2. Că ISIS, o organizație din Orientul Mijlociu, ține în șah întreg Occidentul prin capacitatea de a organiza atentate în capitalele occidentale.

3. Că întreaga forță a unor Puteri bogate și arogante e îngenungheată de o organizație.

Dacă aș fi tînăr din Orientul Mijlociu trăind în aglomerări fără minim confort, muritor de foame, m-aș înrola în ISIS.

La fel aș face dacă aș fi tînăr muritor de foame, fără nici o speranță dintr-una din capitalele bogate ale lumii.

Ca și în cazul URSS, contribuția la imaginea de forță uriașă, de pericol a ISIS o aduc Marile Puteri din Vest.

Nu e singurul lucru comun între URSS din timpul Războiului Rece și ISIS de acum.

Istoricii secolului XX cad de acord că pericolul sovietic nu consta în invazia tancurilor rusești, ci în subversiunea comunistă din interiorul Occidentului. Altfel spus, pentru Occident pericolul real de invazie sovietică îl întruchipau proprii cetățeni.

Moscova era pentru comuniștii occidentali doar o Meca, doar o Cetate Sfîntă, la care se raportau ca la un Îndrumător, dar ca și la principal dușman de moarte al Occidentului. Ori de cîte ori, Occidentul invoca pericolul sovietic comuniștii din Occident tresăreau de mîndrie. Moscova erau ei, cei disprețuiți în țara lor, cei tratați cu nepăsare.

Cred că în cazul ISIS se petrece un lucru asemănător.

Atentatele n-au fost puse la cale de luptători veniți din Siria și Irak o dată cu valul de refugiați, cum clamează naționaliștii din Europa.

Atentatele de la Paris și cele de la Bruxelles destănuie o cunoaștere pînă la amănunt a locurilor respective, solidarități și complicități făurite în decenii de conviețuire, dar mai ales o ură neîmpăcată față de Sistemul existent.

Ele sunt opera unor cetățeni occidentali și nu a ISIS, binecuvîntată de propaganda occidentală netoată cu puterea de penetra sistemele de securitate occidentale. Atribuirea acestor atentate ISIS se bazează pe simpatia cu care pe Internet, vezi Doamne!  organizația ar fi primit vestea dezastrului. Las la o parte că una e însemnarea pe Internet și alta e declarația oficială. Din acest punct de vedere, bestiile jihadiste, ca să cobor și eu la nivelul de ridicol al presei noastre, au lipsit din spațiul mediatic. De fapt, nici un atentat de pînă acum n-a fost asumat oficial, cum s-a întîmplat cu Al Qaida, de ISIS. Manipularea de către Occident are cîteva explicații simple:

  1. A recunoaște că atentatele sunt opera cetățenilor tăi e deosebit de riscant. Pe de o parte, îți dai singur cu tesla în testicule, pe de alta, creezi climatul unor răfuieli cu cetățenii de etnie arabă. Așa că mai bine dai vina pe ISIS, o forță din afară, care oricum își declară public simpatia față de terorismul islamic.
  2.  Ca și în cazul URSS, ISIS, urmînd Al Qaida, e Dușmanul benefic, Dușmanul care justifică întărirea instituțiilor milițienești ale statului, cheltuielile cu copoii de la Serviciile secrete, trecerea cu vederea a inegalității sociale din multe țări occidentale.
  3. Punerea pe seama ISIS a atentatelor justifică intervențiile militare și de Intelligence ale Marilor Puteri, în frunte cu America, în Orientul Mijlociu. Dacă ISIS a pus la cale  actele teroriste, bombardarea părții din Siria și din Irak aflate sub stăpînirea organizației fundamentaliste se impune. E un răspuns pe care-l dau occidentalii ori de cîte ori sunt întrebați dacă i-a chemat să intervină militar pe teritoriul sirian conducerea legitimă a statului.

Prin raportare la Istorie, atentatele teroriste din Occident, au rădăcini asemănătoare  atentatelor puse la cale la finele secolului XIX de anarhiști sau, mai încoace, de Brigăzile Roșii. Spre deosebire de alte momente în care Occidentul s-a confruntat cu atentate, de data asta  prin manipulare grosolană ele sunt atribuite exclusiva unui dușman din afară. 

Prin aceasta, adevăratele cauze- cele din interiorul lumii occidentale - vor fi eludate.

Dacă nu sunt înlăturate cauzele din interior, printre acestea numărîndu-se întregi colectivități de musulmani care n-au reușit să se integreze în societatea din Vest, dispariția ISIS nu va aduce cu sine în chip automat siguranța că nu vor mai fi atentate.

Nu de alta, dar așa cum Al Qaida a fost înlocuită de ISIS, locul acesteia din urmă va fi luat de un alt dușman din afară, pe seama căruia să fie puse atentatele.