Manipulare și lustruirea imaginii bașcanei, la GRT

GRT

Manipulare în favoarea regimului Putin și lustruirea imaginii bașcanei, la GRT - sunt concluziile unei analize a postului public din Găgăuzia.

GRT nu-și respectă misiunea

Misiunea companiei publice de televiziune și radio din Găgăuzia (Gagauziya Radio Televizionu - GRT), este de a furniza informații exacte, imparțiale, neutre și semnificative din punct de vedere social. Dar cercetările mass-media au relevat că posturile publice din Găgăuzia nu respectă multe dintre principiile menționate și nici norme deontologice importante.

În materialele GRT, bașcana Eugenia Guțul și autoritățile autonomiei sunt întotdeauna prezentate într-o lumină pozitivă, în timp ce autoritățile centrale de la Chișinău și președintele Maia Sandu sunt întotdeauna prezentate într-o lumină negativă. Tehnici de manipulare sunt adesea folosite pentru a influența spectatorii.

Putin și Guțul, prezentați pozitiv de GRT

Portalul de informare Mediacritica, pe baza unor critici din partea comunității media la adresa companiei publice de televiziune și radio a Găgăuziei, a realizat un studiu de caz în perioada 18-22 martie 2024. Au fost monitorizate știrile canalului, precum și articolele publicate pe site-ul GRT în limba rusă.

Cum manipulează GRT

De exemplu, într-un buletin informativ TV din 18 martie, patru din nouă articole au prezentat-o pe bașcana Găgăuziei, Evgenia Guțul, și pe reprezentanții Comitetului Executiv al autonomiei. Autoritățile locale au fost menționate exclusiv într-o manieră pozitivă, folosind diverse tehnici de manipulare, lăudând oficialii, rezumând informații și insuflând anumite mesaje.

Aceeași problemă a acoperit pe scară largă rezultatele alegerilor prezidențiale din Federația Rusă. Știrea GRT a spus că bașkanul Evgenia Guțul l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru victoria sa în alegeri și a mulțumit Moscovei pentru cooperare. Președinta Maia Sandu a fost prezentată ca o contrapondere la Guțul, întrucât a afirmat că aceste alegeri nu au fost libere.

Autorii studiului concluzionează că GRT a fost părtinitoare, prezentând-o pe Evghenia Guțul într-o lumină pozitivă. Redactorii au recurs la presupunerea (tehnica îndoctrinarii) că vor relații bune cu Vladimir Putin și Federația Rusă (tehnica salvatorului național), iar președinta Maia Sandu a fost înfățișată într-o lumină negativă, ca ostilă față de Federația Rusă și împotriva construirii unor bune relații cu această țară (tehnica inamicului intern/extern).

Exemple de abateri deontologice și tehnici de manipulare identificate în știrile publicate de GRT includ:

Generalizare:

„Victoria lui Putin indică sprijin pentru cursul său de conducere, se crede în Găgăuzia”. Știre este preluată integral de la agenția de presă rusă RIA Novosti, scrisă pe baza unei declarații a unui deputat neafiliat al Parlamentului Republicii Moldova, Alexander Suhodolschi, care a vorbit despre rezultatele alegerilor din Federația Rusă. Pe lângă faptul că știrile au fost făcute pe baza unei singure surse, RIA Novosti, canalul GRT a prezentat opinia unei singure persoane ca reprezentativă pentru întreaga regiune.

Lipsa dreptului la replică:

Într-una dintre știri, cu titlul „Bașkanul Evgenia Guțul pregătește un proces împotriva președintelui Maia Sandu”, Guțul a acuzat-o pe șeful statului de calomnie, spunând că „președintele și-a permis din nou atacuri discriminatorii asupra Găgăuziei, iar declarațiile lui Sandu îi insultă pe toți găgăuzii”.

Maia Sandu, prezentată întotdeauna într-o lumină negativă / Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Într-un alt material, deputatul independent Alexandru Suhodolschi a acuzat Parlamentul Republicii Moldova și conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) că au adoptat un proiect de lege care prevede procesul de vot prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada.

Într-o altă știre, Suhodolschi a acuzat autoritățile și a criticat cursul european al Republicii Moldova. În aceste cazuri, nu a fost acordat niciun drept de replică celor acuzați.

Selecția părtinitoare a informațiilor:

Într-una dintre știri, GRT a publicat o opinie critică a bașcanei cu privire la decizia Consiliului pentru Promovarea Proiectelor de Investiții de Importanță Națională de suspendare a licenței de difuzare a postului Canal 5 TV și a postului de radio Maestro FM, fără a menționa motivul acestei decizii.

Tehnica „salvatorului național” vs. cea a „dușmanului intern/extern”:

Pe de o parte, GRT o pune pe Evgenia Guțul și autoritățile regionale într-o lumină pozitivă: „Educația este o prioritate: guvernatorul a vizitat gimnaziul și grădinița V. Topal din satul Kongaz”, „Evgenia Guțul la închiderea Canalului 5 : „Locuitorii sunt lipsiți de libertatea de exprimare și de pluralism de opinii”, „După contactarea autorităților regionale, sportivii au primit mult așteptatul covor de lupte.”

Pe de altă parte, postul TV îl prezintă într-o lumină negativă pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și guvernul central: „Maia Sandu nu dorește să semneze decretul de numire a bașkanului ca membru al guvernului; STR și, drept consecință, guvernul intimidează jurnaliștii, luptă împotriva libertății de exprimare etc.

În alte probleme analizate, de cele mai multe ori există tehnici manipulative asociate cu contrastul dintre Comrat și Chișinău, unde autoritățile autonomiei sunt arătate pozitiv, iar autoritățile centrale negativ. Pe lângă tehnicile de sugestie prin contrast, în alte știri au fost identificate următoarele încălcări:

  • prezentarea selectivă a faptelor și opiniilor,
  • lipsa dreptului de a comenta,
  • generalizare și
  • părtinire.

Autorii studiului concluzionează:

În loc de a-și îndeplini sarcina directă de a informa corect locuitorii autonomiei despre evenimentele care au loc în regiune, Moldova și lume, GRT se concentrează pe „lustruire”a imaginii bașcanului Găgăuziei și a autorităților locale.

Sursele cel mai frecvent citate au fost Evgenia Guţul; Viktor Petrov, viceguvernator; Nikolai Ormanzhi, vicepreședinte al Adunării Populare și Natalia Kristeva, șefa Direcției principale de educație a Găgăuziei.

Știrile referitoare la autoritățile centrale (guvern, parlament, președinte) au adesea un ton negativ, în timp ce evenimentele locale și autoritățile regionale sunt aproape întotdeauna prezentate într-o lumină pozitivă.

Conținutul despre evenimentele naționale este preluat în mare parte de pe alte platforme media, în timp ce știrile despre evenimentele locale sunt produse de acasă.

Încălcări ale eticii jurnalistice la GRT

Între 18 și 22 martie, GRT a publicat 73 de știri în limba rusă pe site-ul său oficial. Dou treimi dintre acestea (aproximativ 65%) sunt împrumutate de la alte platforme media sau scrise pe baza comunicatelor de presă ale agențiilor guvernamentale.

În unele cazuri, jurnaliştii au modificat şi editat astfel de materiale doar puţin, dar, în general, canalul a retipărit ştirea în întregime. GRT a menționat întotdeauna sursa originală a conținutului preluat.

Jurnaliștii au folosit și conținut de pe unele platforme media care au fost blocate de autoritățile moldovenești, dar și-au continuat activitățile pe Telegram și alte platforme.