Evenimentul Zilei > International > Manifestaţiile anti-Le Pen de la Paris: „De câte ori un poliţist LUA FOC, explodau de bucurie!”
Manifestaţiile anti-Le Pen de la Paris: „De câte ori un poliţist LUA FOC, explodau de bucurie!”

Manifestaţiile anti-Le Pen de la Paris: „De câte ori un poliţist LUA FOC, explodau de bucurie!”

Şase poliţişti au fost răniţi la manifestaţiile de 1 mai de la Paris, dintre care doi foarte grav. Una dintre victime îşi relatează coşmarul.

Manifestaţiile de 1 mai de la Paris au dorit să arate mobilizarea sindicatelor şi a forţelor „progresiste” împotriva lui Marine Le Pen. Mai multe zeci de manifestanţi, declaraţi „antifascişti”, îmbrăcaţi în negru şi cu feţele acoperite cu cagule, au atacat forţele de ordine cu o violenţă fără precendent, folosind pietre şi cocteiluri Molotov. Imaginile cu scutierii incendiaţi au făcut înconjurul lumii.

Unul dintre cei şase scutieri răniţi, Stéphane Trigallez, care a suferit arsuri uşoare la picior, are 44 de ani, dintre care 18 ani în Compania Republicană de Securitate, a relatat pentru France Info scenele de iad din centrul Parisului.

El a declarat că a văzut multe scene violente, dar niciodată astfel de dezlănţuiri de sălbăticie. „Ce am trăit luni este tot ce poate fi imaginat mai violent”, evocând cocteilurile Molotov, rachetele de semnalizare a pericolului şi tirurile de mortiere cu gaze lacrimogene, care au creat un peisaj de adevărat război.

Trigallez povesteşte:

„Asupra noastră s-a abătut o ploaie de cocteiluri Molotov şi de câte ori un scutier lua foc, explodau de bucurie, ca şi cum ar fi marcat un gol în finala Cupei Mondiale.”

Militarul susţine că atacatorii „erau fericiţi să vadă sticleţi arzând” şi este convins că atacurile au fost premeditate. El a vorbit despre numeroasele articole de protecţie pe care indivizii cu cagule le purtau: „Erau echipaţi. cu apărătoare de tibii, măşti de gaze, măşti pentru ochi şi pelerine de protecţie.”