NU cenzurii pe internet. Proteste anti ACTA în Suedia și Slovenia

NU cenzurii pe internet. Proteste anti ACTA în Suedia și Slovenia

Câteva sute de oameni au manifestat ieri în Suedia față de semnarea Acordului multilateral anti-contrafacere (ACTA), în timp ce două site-uri ale guvernului au fost temporar blocate. Și în Slovenia, la Liubliana, peste 2.000 de persoane au protestat față de semnarea acestui acord. Recent, Polonia a anunțat că suspendă ratificarea controversatului acord.

În jur de 800 persoane s-au adunat la Strockholm pentru a denunţa acordul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care vizează lupta împotriva contrafacerilor dar și a descărcărilor ilegale de pe internet, realtează agențiile de presă. Considerat drept o ameninţare la adresa libertăţii de expresie pe internet, acordul a provocat reacţii aprinse în mai multe ţări.

Protestele au loc în contextul în care acordul ACTA trebuie să fie ratificat de diferitele ţări care l-au negociat, printre care şi cele membre ale UE. În Suedia, guvernul trebuie să elaboreze o propunere de lege care va fi prezentată Parlamentului la toamnă.

Grupul de hackeri Anonymous a blocat tot ieri, temporar, site-ul NLB, cea mai mare bancă din Slovenia, în semn de protest faţă de semnarea ACTA. În paralel, în stradă, mii de oameni au protestat la Liubliana față de acest acord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat vineri că guvernul de la Varșovia va suspenda ratificarea acordului ACTA, împotriva căruia au protestat mii de internauţi polonezi.