Manifestații anti și pro Putin la Moscova. Zeci de mii de oameni în stradă, la minus 19 grade

Manifestații anti și pro Putin la Moscova. Zeci de mii de oameni în stradă, la minus 19 grade

Zeci de mii de oameni au manifestat astăzi la Moscova împotriva intenției premierului Vladimir Putin de a candida din nou la alegerile prezidențiale din martie. Este al treilea protest de amploare, din decembrie, de după alegerile legislative, când opoziția a denunțat fraudarea scrutinului.

Temperatura de minus 19 grade Celsius nu i-a împiedicat pe ruși să iasă în stradă. ”Piaţa este plină de lume. Suntem cel puţin 120.000 de persoane aici”, a estimat Vladimir Rîjkov, coordonator al partidului neînregistrat Parnas. Polția a declarat însă că nu au fost mai mult de 23.000 de oameni. Manifestanții au purtat baloane și panglici albe, culoare adoptată de mișcarea de protest anti-Putin, și au scandat lozinci de genul ”Putin, pleacă!” și ”Rusia fără Putin”.

Pe alte banere se putea citi ”Putin este o persoană fără rușine sau conțiință”, notează BBC.

Opozanţii au anunțat că vor organiza un nou miting anti-Putin pe 26 februarie, cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale, în urma cărora este aşteptată revenirea premierului rus la Kremlin, după alte două mandate deţinute în perioada 2000-2008.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mitingul s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluţii în care opozanţii au îndemnat populaţia să nu-l voteze pe Vladimir Putin la scrutinul din 4 martie şi cer demiterea preşedintelui comisiei electorale centrale, Vladimir Ciurov, acuzat de interferenţe cu puterea.

Acţiunile de protest din Rusia s-au declanşat după legislativele din 4 decembrie, marcate, potrivit opoziţiei, de fraude masive în favoarea formaţiunii de guvernământ, Rusia Unită.

În parlel, un miting de susţinere a puterii a avut loc la Poklonaia Gora, la o distanţă de aproximativ zece kilometri, reunind, potrivit forţelor de ordine, 140.000 de persoane.