Manifestație în Letonia a foștilor combatanți Waffen SS

Manifestație în Letonia a foștilor combatanți Waffen SS

Veterani letoni care au luptat în rândurile Waffen SS - unitate de elită a regimului nazist - împotriva armatei sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au defilat duminică la Riga, înconjuraţi de un important dispozitiv de poliţie.

Circa 1.500 de foşti combatanţi şi simpatizanţii lor, conform poliţiei, au luat parte la această paradă anuală, denunţată cu vigurozitate de Moscova şi de consistenta minoritate rusă din Letonia.

După ce au asistat la o mesă, ei au defilat cu drapele letone prin centrul vechi din Riga până la memorialul naţional al Libertăţii, unde au depus coroane de flori.

Poliţia a ţinut la distanţă câteva zeci de contramanifestanţi care agitau afişe prin care denunţau nazismul. Niciun incident major nu a opus cele două părţi. În acest an, parada s-a desfăşurat pe fondul unui climat mai tensionat decât de obicei, din cauza intervenţiei ruseşti din Crimeea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre participanţii reuniţi duminică s-au aflat şi deputaţi de extremă-dreapta, dar şi Einars Cilinskis, demis vineri din funcţia sa de ministru al mediului după ce şi-a anunţat participarea, scrie Agerpres.

Legiunea letonă Waffen SS continuă să fie motiv de controverse, atât în ţara baltică cu două milioane de locuitori, cât şi în străinătate, mai ales în cadrul comunităţii evreieşti, notează AFP.