Una dintre cele mai importante personalități ale istoriei dobrogene, profesorul universitar doctor Adrian V. Rădulescu, istoric, arheolog, rector, primar, prefect, a fost omagiat, la 18 ani de la moartea sa, atât la Constanța cât și în satul său natal, din județul Călărași, în care a revenit de nenumărate ori. De numele marelui arheolog se leagă importantele cercetări și descoperiri de la Histria, Adamclisi, Callatis, Edificiul Roman cu Mozaic, monumentul Tropaeum Traiani etc.
Niciodată nu s-a adunat atâta “lume bună” în comuna Dorobanțu din județul Călărași, o mică așezare de pe malul râului Mostiștea, aproape de Dunăre. În curtea școlii gimnaziale, între sutele de copii îmbrăcați în straie populare, sau de sărbătoare, și localnici, s-au adunat academicieni, profesori universitari, medici de renume, parlamentari, autorități județene și locale din Constanța și Călărași. Chiar și o fanfară adusă de la Constanța. Au venit să participe la cel mai important eveniment organizat vreodată la Dorobanțu, omagierea celui care a fost prof.univ dr. Adrian V. Rădulescu al cărui nume va fi purtat de acum încolo de școala generală în care marele istoric a studiat în primii săi ani de educație.
Școala generală din Dorobanțu a fost înființată în 1912, dar niciodată nu a purtat vreun nume. Cel care a avut ideea ca școala să se numească Școala gimnazială “Prof univ dr Adrian V Rădulescu” este redactorul șef al cotidianului Ziua de Constanța, Emilian Andrei, și el născut în comuna călărășeană. A fost propusă încă de anul trecut când ziarul a început o campanie de prezentare a personalităților istorice ale Dobrogei, între aceștia figurând și fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Adrian Rădulescu, primul primar postdecembrist al Constanța și apoi prefect al județului.
Ideea cotidianului constănțean a fost îmbrățișată cu căldură de primarul comunei Dorobanțu, Vasile Stoica, ai cărui părinți l-au cunoscut bine pe preotul Rădulescu, tatăl celui omagiat. A fost de aceea, mare sărbătoare în comuna Dorobanțu. Primarul Vasile Stoica, extrem de emoționat, împreună cu conducerea școlii, și-a primit oaspeții cu pâine și sare. Copiii au dansat și au recitat poezii. Cu toții au vizionat, impresionați, filmul documentar “Ctitorul”.
Placa de pe frontispiciul școlii a fost dezvelită de Anca Constantin, fiica profesorului. După oficierea unui Te deum, au vorbit politicieni locali și județeni de toate culorile. Printre ei, președintele CJ Călărași, Vasile Iluță, vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz, senatorul Roxana Pațurcă, primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin, primarul Constanței, Decebal Făgădău, profesori universitari care au fost studenții profesorului Adrian Rădulescu și academicianul Ioan Opriș.
Adrian V. Rădulescu s-a născut în 1932 în comuna Dorobanțu, județul Călărași, și a murit în 5 mai 2000. De numele lui Adrian Rădulescu, potrivit Ziua de Constanța, “se leagă mult prea multe ctitorii istorice pentru a putea fi lăsat pradă uitării: director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (1969-1990), dar și mentor pentru generațiile care astăzi slujesc acestei instituții, fondator și rector al Universității „Ovidius“ Constanța (1990-1991), primul primar postdecembrist al municipiului Constanța (1989-1990), prefect al județului Constanța (mai 1990 - noiembrie 1991).
Aflat la conducerea Muzeului de Arheologie constănțean timp de trei decenii (1969-2000), a susținut cu perseverență reorganizarea unor instituții muzeale, la Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din 1972 își lărgește aria de investigații, Ansamblul Muzeal de la Adamclisi, Monumentul Triumfal și Muzeul Cetății Tropaeum Traiani (1974-1977), muzeele Cetăților Histria și Callatis (Mangalia).
Lui îi se datorează și restaurarea Monumentului Triumfal de la Adamclisi (între anii 1974-1977), ctitorirea muzeului de sit de la Histria, dar și faptul că a fost inițiator al altor numeroase evenimente științifice care transformaseră MINAC într-un pol de referință pentru cercetătorii de pretutindeni.