Mania controalelor după tragedii. După pompieri, Inspecția Muncii
- Andreea Vlad
- 30 august 2023, 14:11
Mania controalelor după tragedii. După pompieri, s-a autosesizat și Inspecția Muncii să ia la bani mărunți stațiile de GPL
Mania controalelor după tragedii. După pompieri, Inspecția Muncii. Anvergura exploziilor de la Crevedia a trezit, în sfârșit, autoritățile.
Inspectorii de muncă vor controla, timp de două săptămâni, la nivelul Capitalei, unităţile economice care prestează activităţi în sfera GPL.
Astfel, se va controla comerţul cu ridicata al combustibililor lichizi şi gazoşi al produselor derivate. În egală măsură, vor avea loc verificări la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, anunță Inspectoratul Teritorial de Muncă București.
Mania controalelor. După pompieri, Inspecția Muncii
Obiectivele acţiunii anunțate de ITM sunt București:
- Angajarea personalului (contracte individuale de muncă cu normă întreagă, contracte individuale de muncă cu timp parţial etc.).
- Transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor.
- Durata timpului de muncă şi munca suplimentară. Întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariaţi.
- Repausuri periodice (repausul săptămânal, sărbători legale).
- Munca de noapte.
- Acordarea drepturilor salariale şi regulamentul intern/contract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate.
De asemenea, se va urmări şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, unde este cazul.
Controalele, doar după tragedii
Efectuarea controalelor va urmări verificarea tuturor cerinţelor legislative în domeniu. Printre acestea se numără:
- Deţinerea autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toate activităţile desfăşurate.
- Evaluarea riscurilor specifice, luând în considerare riscurile generate de atmosferele explozive.
- Întocmirea planului de prevenire şi protecţie, în baza evaluării riscurilor, inclusiv stabilirea priorităţii măsurilor pentru zonele cu risc ridicat şi specific.
- Evidenţierea zonelor cu risc ridicat şi specific, stabilite în urma evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională.
- Existenţa instrucţiunilor scrise emise de angajator, privind folosirea surselor de foc deschis şi fumatul la locurile de muncă.
- Asigurarea, de către angajator, a instruirii adecvate în domeniul protecției muncii.
Se acordă prioritate instruirii cu privire la protecţia împotriva exploziilor; asigurării echipamentului individual de protecţie (din materiale care nu produc descărcări electrostatice, ce pot aprinde atmosferele explozive); asigurării semnalizării de securitate şi sănătate la locul de muncă, inclusiv pentru locurile unde pot apărea atmosfere explozive, mai precizează ITM.