Evenimentul Zilei > International > Manevrele Kremlinului cu submarine nucleare, în plină criză. Ce sunt rachetele Kalibr
Manevrele Kremlinului cu submarine nucleare, în plină criză. Ce sunt rachetele Kalibr

Manevrele Kremlinului cu submarine nucleare, în plină criză. Ce sunt rachetele Kalibr

K-157 „Vepr” este primul din cele cinci submarine din clasa Akula modernizate, care sunt pe punctul de a-și relua serviciul activ în Marea Barents.

K-157 „Vepr” va intra în serviciul Flotei Nordului în cursul lunii aprilie, a declarat comandantul șef al Marinei, amiralul Nikolai Ievmenov.

K-157, cu o lungime de 114 metri, a fost inclus în flota rusă în 1995. Trei ani mai târziu, nava a fost cunoscută din cauza unei situații periculoase la bord: un militar de 19 ani și-a ucis opt camarazi și s-a baricadat în compartimentul torpilelor. În final, a fost ucis de o bombă miniaturală pusă de FSB (Serviciul Federal de Securitate) în interiorul unui telefon folosit pentru negocieri.

K-157 este primul dintr-o serie de submarine nucleare aparținând clasei Akula-II reparate și modernizate, care acum sunt pregătite să funcționeze.

Îi vor urma submarinele „Bratsk”, „Volk”, „Leopard” și „Samara”. Toate vor putea transporta temutele rachete de croazieră Kalibr.

În timp ce „Vepr” este un submarin din clasa Akula-II (proiect 971U), celelalte patru aparțin unei clase mai vechi, Akula-1 (proiect 971).

Toate vor putea naviga pentru Flota Nordului timp de 25-30 de ani.

Potrivit amiralului Ievmenov, submarinele din clasa Akula nu sunt singurele nave în curs de modernizare. Submarine din clasa 667BDRM „Delfin” (Delta-IV) și din clasa 949 (Oscar-II) vor fi aduse la nivelul cerințelor actuale.

„Nu avem dreptul să ne luăm rămas bun de la navele care au rezerve solide și vom continua reparația la diferite niveluri și modernizarea lor”, a spus Ievmenov, citat de The Barents Observer.

El a adăugat că submarinele modernizate din clasa 949 vor putea transporta rachete Kalibr, Oniks și Zirkon.

La ora actuală un submarin Delta-IV urmează să fie modernizat la șantierul Zvezdocia, la Arhanghelsk, în timp ce alte două submarine Oscar-II sunt modernizate la șantierul Zvezda, în Extremul Orient rus.

 

Foto: mil.ru