Evenimentul Zilei > International > CRIZA DIN UCRAIna. Operaţiunea antiteroristă din estul țării continuă
CRIZA DIN UCRAIna. Operaţiunea antiteroristă din estul țării continuă

CRIZA DIN UCRAIna. Operaţiunea antiteroristă din estul țării continuă

Tensiunea continuă să fie ridicată vineri în Ucraina la o zi după ofensiva forţelor regulate ucrainene împotriva separatiştilor în estul ţării, soldată cu cinci morți și denunţată de Rusia ca o ”crimă împotriva propriului popor”. Moscova a lansat noi manevre în apropiere de graniţa ucraineană, iar ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov, dezminte informațiile potrivite cărora operațiunile antiteroriste din estul țării ar fi fost suspendate.

”Nu a intervenit nicio suspendare a operaţiunii antiteroriste din cauza ameninţării cu o eventuală invazie a forţelor ruse pe teritoriul Ucrainei, aşa cum s-au grăbit să afirme mai multe mass-media”, a afirmat Avakov.

”Operaţiunea continuă. Teroriştii ar trebui să aibă grijă clipă de clipă. Civilii, în schimb, nu au de ce să se teamă”, a scris ministrul ucrainean pe pagina sa de Facebook. El a indicat că, în acest moment, în ofensiva armatei ucrainene sunt implicate forţe ale Centrului de combatere a terorismului de pe lângă SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei).

În același timp, Rusia a avertizat că va convoca de urgenţă o reuniune a Consiliului de Securitate în cazul în care Ucraina va continua să utilizeze forţa în sud-estul ţării, a anunţat joi seara ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin într-o intervenţie la postul de televiziune Rossia-1.

Ciurkin a declarat că în cazul evoluţiei situaţiei după ce mai rău scenariu în sud-estul Ucrainei, conducerea superioară a Rusiei ar putea să facă uz de permisiunea acordată de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) şi să intervină cu trupe pe teritoriul Ucrainei.

Joi dimineaţă, trupele ucrainene au relansat operaţiunea specială la Slaviansk, în estul țării. Confruntările s-au soldat cu între unu şi cinci morţi, precum şi un număr neprecizat de răniţi, cifrele diferind de la o sursă la alta.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News