Evenimentul Zilei > International > Manevre militare de amploare: Iranul simulează un atac al unei baze străine
Manevre militare de amploare: Iranul simulează un atac al unei baze străine

Manevre militare de amploare: Iranul simulează un atac al unei baze străine

Iranul a demarat astăzi exerciţii militare, în care se simulează atacarea unei "baze străine" în regiune. La aceste exerciţii este desfăşurată o întreagă panoplie de rachete balistice, dintre care unele pot lovi Israelul sau forţele americane din Orientul Mijlociu.

Exerciţiile sunt organizate în Dasht-e-Kavir, un mare deşert din centrul Iranului, unde a fost construită „o replică a unei baze aeriene” aparţinând unei „forţe străine de regiune”. Cu această ocazie va fi verificată precizia şi eficacitatea tirurilor cu rachete, singura armă cu care Iranul poate lovi ţinte din afara frontierelor sale, în lipsa unei aviaţii moderne şi a unei marine militare suficient de puternică.
La aceste manevre, purtând numele de cod „Profet 7” şi care vor dura trei zile, vor fi folosite printre altele rachete balistice Shahab 3 cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, menţionează un comunicat al organizaţiei Gardienii Revoluţiei, unitate de elită şi armă ideologică a regimului islamic de la Teheran.

Autorităţile iraniene nu au indicat baza a cărei replică va servi drept ţintă la aceste manevre, însă ameninţările Teheranului din ultimii ani au vizat în special Israelul şi bazele americane din Golf şi din Orientul Mijlociu, în cazul unui atac asupra Iranului.

În ultimele luni, SUA şi Israelul au evocat eventualitatea lansării unor lovituri aeriene vizând obiective nucleare iraniene, în cazul eşuării eforturilor diplomatice ale marilor puteri de a convinge Teheranul să renunţe la controversatul său program nuclear.

Această demonstraţie de forţă intervine cu puţin timp înaintea unei noi întâlniri la nivel de experţi, care va reuni marţi la Istanbul emisari iranieni şi ai aşa-numitului grup G5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania).

Conform experţilor militari occidentali, Iranul dispune de zeci de rachete balistice tip Shahab 3 şi Sejil 2, capabile să lovească Israelul sau obiective americane în regiune.