Mandela, părintele democraţiei sud-africane

Nelson Mandela este una din cele mai importante figuri politice ale secolului al XX-lea. Deşi a petrecut mare parte din viaţă în închisoare, popularitatea sudafricanului a crescut de-a lungul anilor de dominaţie a albilor, violenţe politice şi revolte sociale.

Viziunea omului care a schimbat Africa de Sud este prezentată în primul episod al acestei serii documentare, "Nelson Mandela, părintele unei naţiuni".

Liderul african s-a născut în 1918, într-un orăşel al provinciei Eastern Cape. În 1942 a obţinut diploma în Drept, iar doi ani mai târziu s-a înscris în Congresul Naţional African. În anii ’50 a construit rezistenţa în faţa partidului aflat la putere şi a politicilor rasiale ale acestuia.

La întoarcerea din Algeria, unde făcuse un stagiu de pregătire militară, a fost acuzat pentru părăsirea ilegală a ţării şi condamnat la 5 ani de închisoare. În timp ce îşi executa sentinţa a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În anii petrecuţi în spatele gratiilor a refuzat de mai multe ori să îşi compromită integritatea morală pentru a obţine libertatea. A fost eliberat abia în 1990.

Premiul Nobel pentru Pace

În 1993 Mandela devine laureat al Premiului Nobel pentru Pace, iar un an mai târziu, pe 10 mai, devine primul preşedinte al Africii de Sud ales în mod democratic. Modul în care a construit noul stat democratic a fost inspiraţia pentru cei care au urmat la conducere.

Cel mai important lider de culoare din toate timpurile se regăseşte printre giganţii secolului XX datorită moralităţii sale. Mandela şi-a recunoscut mereu greşelile şi a încercat să le îndrepte. Scopul lui a fost să înţeleagă şi să rezolve problemele cu care s-a confruntat poporul său.

Mandela este prezentat în această serie a celor mai influenţi şase oameni ai secolului trecut alături de Lech Walesa, Fidel Castro, Margaret Thatcher, Ronald Reagan şi Sadam Hussein.

Astăzi, de la ora 21.30, TVR Cultural difuzează documentarul "Giganţi ai secolului XX".