Mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru Putin stârnește nervozitate în rândul elitei ruse

Mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru Putin stârnește nervozitate în rândul elitei ruse Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Decizia luată de Curtea Penală Internațională (CPI) luna trecută de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, sub acuzația de crime de război a provocat nervozitate în rândul elitei ruse, potrivit The Moscow Times. În timp ce Rusia a condamnat în mod oficial decizia, ex-președintele Dmitri Medvedev amenință că va trage cu rachete în sediul (CPI).

În culise a existat îngrijorarea cu privire la posibilele ramificații politice. „Acesta este în esență un apel la răsturnarea guvernului din Rusia”, a declarat pentru Moscow Times un deputat din partidul de guvernământ, Rusia Unită.

În special, elita rusă este îngrijorată de amenințările la adresa stabilității politice care rezultă din decizia CPI, de modul în care îl face pe Putin să apară ridicul pe scena mondială și de ce președintelui îi sunt interzisele călătoriile în străinătate, potrivit a șapte oficiali ruși care au dat declarații pentru The Moscow Times, sub protecția anonimatului.

O întâlnire specială a fost convocată la Kremlin pentru a se discuta despre răspunsul intern și internațional al Rusiei, la câteva zile după anunțul(CPI), a declarat pentru Moscow Times un angajat al Kremlinului și un înalt oficial al partidului de guvernământ Rusia Unită. La întâlnire au participat ofițeri din cadrul departamentului Serviciului Federal de Securitate (FSB), însărcinat cu protejarea regimului de amenințările interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mandatul de arestare al CPI, emis pe 17 martie, i-a vizat atât pe Putin, cât și pe Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru copii, care sunt acuzați de crime de război, acuzațiile fiind legate de transportul ilegal de copii din zonele ocupate de ruși în Ucraina. Un oficial de la Kremlin a declarat pentru The Moscow Times că a fost alarmat când a aflat vestea.

„Primele mele gânduri au fost la acel biet om [fostul lider sârb Slobodan] Milosevic”, a spus el. Cel puțin oficial, răspunsul Rusiei a fost combativ, oficialii negând legitimitatea CPI, atacând, de asemenea, în mod agresiv instanța, judecătorii acesteia și țările care ar putea încerca să pună în aplicare mandatul de arestare.

Deciziile CPI sunt „neglijabile din punct de vedere juridic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, în ziua anunțului. Câteva ore mai târziu, șeful Comitetului de anchetă al Rusiei, Alexander Bastrykin, a ordonat personalului său să stabilească identitățile judecătorilor care au luat decizia.

Trei zile mai târziu, Comitetul de investigație a anunțat că a fost deschis un dosar penal împotriva a trei judecători CPI și a procurorului CPI Karim Ahmad Khan. Fostul președinte Dmitri Medvedev a mers chiar atât de departe încât a amenințat că Rusia va ataca Curtea de la Haga cu arme hipersonice.

În același timp, totuși, unii membri din elita rusă au părut cu adevărat derutați de decizia CPI. Un înalt oficial al guvernului rus care a dorit să rămână anonim a declarat pentru The Moscow Times că mandatul de arestare a fost „prost”. „Când războiul se va termina, cum vor vorbi cu Putin? Lipsa totală de logică în acțiunile Occidentului este oarecum descurajatoare”, a spus el. „Sau nu înțeleg.”

Mandatul de arestare al CPI al lui Putin este primul pas pentru tragerea lui la 

Reacția Kremlinului a fost mai nuanțată și s-a concentrat inclusiv pestrategia a face ca decizia CPI să pară ilegală sau lipsită de importanță. Kremlinul le-a cerut oficialilor din întreaga guvernare să vină cu idei pentru posibile răspunsuri la mandatul ICC, potrivit unui oficial de la Kremlin și personal de rang înalt din parlamentul rus. „Unele dintre măsuri au vizat delegitimizarea deciziilor CPI în interiorul țării”, a spus o sursă apropiată Kremlinului.

„Cine știe ce altceva va mai veni cu ICC în viitor?”

Comisarul pentru copii Lvova-Belova, celălalt oficial rus vizat de CPI, a susținut o conferință de presă pe 4 aprilie în care și-a apărat acțiunile în ceea ce privește îndepărtarea copiilor din Ucraina și a minimizat semnificația mandatului de arestare. „Acuzațiile sunt foarte abstracte. Nu am primit niciun document. Nu înțelegem de ce suntem acuzați”, a spus ea. „Totul pare o farsă”. Dar, principalul răspuns intern al Rusiei pare să fie legat de amendamentele prezentate la începutul acestei luni Dumei de Stat, care ar vrea să scoată CPI în afara legii.

Dacă vor fi adoptate, modificările ar acorda președintelui puterea de a „proteja cetățenii în cazul deciziilor unor organisme internaționale care contravin legislației ruse” și ar impune sancțiuni mai aspre pentru aceste organizații. internaționale. „Această decizie ne va permite să protejăm țara de acțiunile ilegale, neprietenoase și agresive ale diferitelor organizații internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin.

Poate cel mai evident semnal de alarmă cu privire la posibilele repercusiuni ale mandatului ICC a fost reacția la cald a canalelor de televiziune de stat ale Rusiei. Primele știri de după decizia CPI pur și simplu ignorau menționarea mandatului de arestare sau îl abordau doar superficial. Până în dimineața următoare, televiziunea rusă „a uitat cu totul de această știre”, potrivit unei evaluări a instituției media independente Agentsvo.

În cele din urmă, consecință imediată a mandatului judecătoresc a fost să pună la îndoială unele dintre planurile de călătorie ale lui Putin. Deși Putin nu a anulat încă nicio călătorie în străinătate, se pare că va trebui să o facă în viitor.

Africa de Sud spune că mandatul lui Putin este o „cheie în lucru”

Africa de Sud a recunoscut că mandatul internațional de arestare emis pentru președintele rus Vladimir Putin reprezintă o „cheie în lucru” înaintea summitului BRICS care va avea loc în țară în august. Pretoria, care are legături strânse cu Moscova, se confruntă cu o dilemă diplomatică de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandatul de arestare împotriva lui Putin în martie.

Președintele rus urmează să participe la un summit al statelor BRICS în Africa de Sud în august, alături de liderii Braziliei, Indiei și Chinei. Cu toate acestea, în calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar trebui să-l aresteze pe președintele rus dacă ar pune piciorul în țară." Toți șefii de stat ar fi de așteptat să participe la summit. Dar acum avem o cheie în lucru sub forma acestui mandat CPI", a declarat Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, într-un briefing de presă miercuri.

ICC emite mandat de arestare pentru Putin pentru presupuse crime de război din Ucraina

CPI a emis mandatul de arestare pentru Putin pentru presupusa deportare ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.O putere continentală, Africa de Sud a refuzat să condamne invazia Ucrainei de către Rusia, spunând că vrea să rămână neutră și preferă dialogul pentru a pune capăt războiului. La începutul acestui an, Pretoria a organizat un exercițiu militar comun controversat cu Rusia și China. Legăturile Africii de Sud cu Rusia datează de câteva decenii, când Kremlinul a susținut Congresul Național African, aflat la guvernare, în lupta sa împotriva apartheidului.

Mandatul CPI a fost cauza tumultului politic din țară. Principalul partid de opoziție, Alianța Democrată, a cerut arestarea lui Putin și ca CPI să forțeze mâna guvernului. Dar partidele de stânga, inclusiv Partidul Comunist din Africa de Sud – un aliat apropiat al Congresului Național African la guvernare – au îndemnat guvernul să-l întâmpine pe liderul rus și, în schimb, să se retragă din CPI.