Mâncatul în fața televizorului. Știați că simțiți diferit gustul alimentelor?

mâncat in fata televizorului. Sursă foto: clevelandclinic.org

Cu atât de multe emisiuni și filme minunate pe care le puteți urmări la televizor în zilele noastre, este tentant să recuperați episoadele pierdute din serial în timp ce mâncați. Dar este într-adevăr o idee bună mâncatul în fața televizorului? „Cina în fața televizorului" nu are o reputație prea bună, din punct de vedere al sănătății. Conceptul, care își are originea în SUA la începutul secolului al XX-lea, evocă imagini ale unei mese procesate, plină de sare și aditivi. Mâncarea este consumată în echilibru pe genunchi în timp ce stai pe canapea.

Dar ce se întâmplă dacă alegeți un alt tip de masă în timp ce vă aflați în fața serialului preferat? S-ar putea să credeți că o farfurie colorată plină cu legume și cereale integrale este un obicei sănătos. Dar simplul fapt de a mânca în fața televizorului anulează aceste alegeri virtuoase? Există unele indicii că s-ar putea să fie așa. Studiile sugerează că obiceiul de a mânca în fața televizorului nu este bun pentru noi, indiferent de ceea ce mâncăm. Iată de ce:

Mâncatul în fața televizorului

Oamenii de știință știu de mult timp că mediul în care ne desfășurăm activitatea joacă un rol crucial în alimentația noastră. Există numeroase studii care arată o legătură între privitul la televizor și un risc mai mare de obezitate. Acest lucru este dat în mare parte de nivelul mai scăzut de exerciții fizice care însoțește un astfel de comportament sedentar.

Dar este posibil ca privitul la televizor să afecteze și cât de mult mâncăm. Monique Alblas este profesor asistent de științe ale comunicării la Universitatea din Amsterdam. Aceasta afirmă că distragerea atenției este una dintre principalele teorii care explică de ce am putea mânca mai mult în timp ce ne uităm la televizor.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că, atunci când suntem absorbiți de o intrigă captivantă, avem mai puțină atenție disponibilă pentru a mânca. Astfel încât, nu suntem conștienți de semnalele corporale care ne spun că suntem sătui. Astfel, acest lucru ar putea duce la supraalimentare. Există, de asemenea, cercetări care sugerează că nu ne amintim ce am mâncat atunci când consumăm alimente în fața televizorului. Ne chinuim să estimăm cu exactitate cantitatea pe care am mâncat-o, ceea ce ar putea însemna că mâncăm mai mult mai târziu.

Mâncăm mai mult

Alblas a descoperit că oamenii petrec mai mult timp mâncând atunci când se uită la televizor în același timp. Ea a folosit date deja existente colectate de Institutul de Cercetare Socială din Țările de Jos. Oamenii au fost rugați să țină un jurnal cu tot ceea ce făceau pe parcursul unei săptămâni, inclusiv mâncatul și privitul la televizor. Au oferit și informații legate de ce tip de programe TV priveau. Când Alblas a analizat datele, a constatat că oamenii mâncau mai mult atunci când se uitau la televizor.  De asemenea, s-a constatat că timpul total pe care îl petreceau mâncând era mai mare. Datele fiind comparate cu zilele în care mâncau fără să se uite simultan la televizor. În opinia ei, acest lucru sugerează că nu își dădeau seama cât de mult mâncau pentru că erau distrași.

Rezultatele în sine nu arată că oamenii au mâncat mai mult, neapărat, sau ce alimente au mâncat exact. Singurul lucru pe care l-au înregistrat a fost durata timpului petrecut mâncând. Bineînțeles, deoarece rezultatele sunt raportate de ei înșiși, în cazul în care oamenii se pierdeau într-un complot deosebit de bun, este posibil ca aceștia să își fi amintit greșit cât timp au mâncat. Dar, spune Alblas, există cercetări existente care arată că timpul petrecut mâncând este corelat cu consumul mai multor calorii.

„Iar cercetările de laborator arată că mâncatul distrat duce la creșterea consumului de alimente. Astfel încât toate dovezile combinate sugerează că distragerea atenției joacă un rol major atunci când mâncăm în fața televizorului", spune ea.

Gustul alimentelor este afectat

Un alt motiv pentru care mâncăm mai mult când ne uităm la televizor este acela că mâncarea poate să nu aibă același gust ca atunci când suntem mai atenți la ceea ce mâncăm. Floor van Meer este cercetător în domeniul științei datelor la Wageningen Food Safety Research din Țările de Jos. Acesta a investigat mâncatul distrat în timp ce lucra la departamentul de psihologie socială, organizațională și economică al Universității Leiden.  În calitate de cercetător în neuroștiințe, van Meer a efectuat numeroase studii privind activitatea creierului uman atunci când mâncăm în timp ce suntem distrași. Într-un studiu, participanții au fost rugați să memoreze un număr scurt sau lung în timp ce mâncau. Cei care au încercat să memoreze numere mai lungi au raportat că mâncarea lor avea un gust mai puțin dulce.

Van Meer a putut observa, de asemenea, o activitate mai redusă în părțile creierului asociate cu percepția gustului. „Dacă nu gustați mâncarea în același mod, s-ar putea să nu fiți la fel de satisfăcuți. Este mai probabil să mâncați mai repede și mai mult după aceea", spune ea. Există și un revers al medaliei, spune van Meer; televizorul poate fi o modalitate bună de a-i determina pe copii să mănânce legume dacă nu le place gustul acestora.

Nivel de plăcere

Există o teorie conform căreia oamenii încearcă întotdeauna să atingă un „obiectiv hedonic", spune ea. Aceasta înseamnă că ne așteptăm să obținem o anumită cantitate de plăcere în timpul unei anumite zile sau activități. Iar dacă nu o obținem, o căutăm în altă parte. Dacă un program TV nu se ridică la înălțimea așteptărilor, s-ar putea să mâncați mai mult pentru a compensa.

Starea noastră emoțională joacă, de asemenea, un rol important în comportamentul nostru alimentar și există unele cercetări care sugerează că putem alege alimente mai puțin „hedonice", cum ar fi ciocolata sau popcornul cu unt, dacă urmărim ceva care ne face fericiți în comparație cu ceva care ne întristează, conform BBC .