Mănăstirea Hîncu, a trecut de-a lungul vremii prin numeroase transformări, de la sanatoriu TBC la un loc monahal binecuvântat. Mănăstirea este localizată în preajma satului Bursuc, din raionul Nisporeni, la o distanță 54 km de Chișinău.
Schitul „Sfînta Cuvioasa Parascheva”
În anul 1678 locașul monahal și-a început activitatea inițial ca schit, în timpul domnitorului moldovean Duca Vodă.
Schitul purta numele ocrotitoarei Moldovei, „Sfînta Cuvioasa Parascheva”.
Fondatorul mănăstirii este considerat a fi boierul moldovean, serdarul Mihalcea Hîncu, care a înființat, la rugămintea fiicei sale, o mănăstire de maici.
Mănăstirea are două biserici de piatră: biserica de vară, ridicată de egumenul Dosoftei în 1835, cu clopotniţă şi cu hramul „Sfînta Cuvioasa Parascheva” și biserica de iarnă, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, zidită în 1841.
Mănăstirea Hîncu în perioada sovietică
În perioada sovietică, mănăstirea este închisă. În anul 1956, întreg ansamblul monastic devine sanatoriu TBC. Mai târziu, tot în perioada comunistă, între 1960-1992, s-a construit în cadrul complexului monahal o stațiune de odihnă pentru studenții Institutului de Madicină din Chișinau.
Bisericile au fost devastate, iar apoi, folosite ca depozite. In anul 1978, biserica Sfintei Cuvioase Parascheva era folosita drept club al stațiunii.
Renașterea Mănăstirii Hîncu
Între anii 1985 – 1986 în cadrul complexului monastic au fost construite: o cantină, 5 vile pentru care s-au cheltuit 230000 ruble, s-a mai inițiat construcția drumurilor de acces la mănăstire, construcția unor bazine și a conductei de apă.
În anul 1992, la 10 septembrie, după o perioadă de 43 de ani în care a fost folosită cu alt scop, Mănăstirea Hîncu își reîncepe activitatea ca mănăstire de maici, bisericile fiind reparate și repictate.
Biserica Sfintei Cuvioase Parascheva este pictată de Nicolai Panciuc, un renumit pictor de la mănăstirea Poceaevo din Ucraina.
Maicile de la acest complex monahal, îngrijesc copiii unui orfelinat din Chisinau.
Mircea Snegur, fostul presedinte al Republicii Moldova, este unul din ctitori. Pe teritoriul mănăstirii se înalță și o catedrală cu hramul Sfantul Mare Mucenic Pantelimon.
Complexul monahal mai cuprinde trapeza, un hotel, apartamentul egumenului şi 9 chilii.
Mănăstirea, are o însemnătate deosebită pentru că păstrează o particică din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. În preajma mănăstirii se găsesc mai multe izvoare bogate în apă, unul dintre ele are o mineralizare sporită și proprietăți curative.