Mănânci carne de PORC? Ai grijă! Iată RISCURILE la care te expui

Sărbătorile de iarnă la români sunt marcate de o multitudine de obiceiuri, iar unul dintre ele este tăierea porcului și prepararea mai multor produse din carne de porc. Nutriționiștii avertizează însă că aceste alimente, în exces, ne pot expune la riscuri nebănuite.

În carnea de porc se pot găsi mai multe bacterii rezistente la antibiotice, precum salmonella, stafilococul auriu, listeria monocytogenes sau Yersinia enteroclitica.

Totodată, porcii sunt gazde ideale pentru numeroşi paraziţi, care se pot transmite la om prin consumul de carne infestată, printre care tenia, virusul Menangle, trichinella și chiar hepatită E.

Riscul îmbolnăvirii scade prin prepararea cărnii, însă un studiu realizat de Consumer Report atrage atenția asupra faptului că nici prepararea cărnii la o temperatura ridicată nu reprezintă o garanţie.

Ca și în cazul cărnii de pui sau vită, e recomandat să alegem carne de porc hrănit organic pentru că în fermele mari animalelor li se administrează adesea hormoni de creștere.

Chiar dacă alegeți să consumați la tradiționala masă de Crăciun carne din porcul crescut în propria gospodărie, un control al cărnii este obligatoriu. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenţia că cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă și atrage atenţia că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave.