Managerii români se tem de deficitul bugetar și măsurile fiscale

Economia României. Sura foto: Dreamstime.com

Un studiu recent realizat de Confidex scoate în evidență preocupările majore ale managerilor de companii din România, privind situația economică a țării. Deficitul bugetar, măsurile fiscale planificate pentru 2025 și evoluția cursului valutar reprezintă principalele motive de îngrijorare în rândul liderilor din mediul de afaceri.

Deficitul bugetar și măsurile fiscale planificate

Deficitul bugetar al României, care a ajuns la 6,19% din PIB, este perceput drept un factor de risc semnificativ pentru stabilitatea economică. Managerii anticipează că această creștere ar putea duce la adoptarea unor măsuri fiscale mai stricte în 2025.

”Întrebările care intervin sunt cum vor arăta noile măsuri fiscale şi care vor fi efectele în economie? Pentru că, dacă economia, în 2024, a crescut pe primele nouă luni ale anului doar cu 0,8 la sută faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în condiţiile în care am avut un deficit bugetar uriaş, care va fi impactul în economie odată cu implementarea acestor măsuri de reducere a acestui deficit. Ne putem aştepta ca partea de stimul fiscal să se atenueze”, spune Ionuţ Dumitru

Creșterea economică slabă și incertitudinile pentru 2025

În primele nouă luni ale anului 2024, economia României a înregistrat o creștere modestă, de doar 0,8% față de aceeași perioadă din 2023, în pofida unui deficit bugetar ridicat. Conform studiului Confidex, gradul de relaxare al antreprenorilor pentru anul 2025 este în scădere:

  • 29% dintre participanți sunt relaxați,
  • 37% se declară precauți,
  • 34% sunt îngrijorați.

Această stare de spirit reflectă nesiguranța cu privire la modul în care măsurile fiscale vor influența economia în următorii ani.

Nevoia de capital pentru dezvoltarea companiilor

Studiul subliniază necesitatea mobilizării unui volum mai mare de capital pentru sprijinirea companiilor românești, un aspect esențial pentru creșterea competitivității pe piețele externe. Andrei Cionca, cofondator al fondurilor de private equity ROCA și Agista, subliniază că România trebuie să îmbunătățească raportul dintre investițiile private și PIB, care este de 12 ori mai mic decât media europeană.

”Este extrem de important să aducem capital la nivelul economiei reale. Trebuie găsite căi rapide prin care să aducem acest capital în companiile româneşti, astfel încât să se dezvolte şi să devină jucători relevanţi pe pieţele externe, să devină atractive atât pentru investitorii de retail de pe Bursa de la Bucureşti, dar şi pentru investitorii instituţionali de tipul fondurilor de pensii. Această nevoie reiese din analizele noastre care au în vedere un indicator al raportului dintre investiţiile private şi PIB.

Din acest punct de vedere, indicele măsurat în România este de aproximativ 12 ori mai mic decât cel din Europa şi aproximativ de două ori mai mic decât cel din Europa Centrală şi de Est, ceea ce arată că nu reuşim să mobilizăm suficient de mult capital, cât să recuperăm această diferenţă dintre noi şi restul Europei”, spune Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA şi Agista şi iniţiatorul studiului Confidex.

Măsurile fiscale necesare, dar dificile

Un alt element luat în calcul de manageri este o posibilă stabilizare politică în urma încheierii ciclului electoral din 2024. Această stabilitate ar putea oferi condițiile necesare pentru implementarea unor politici economice coerente și eficiente.

Rezultatele studiului Confidex relevă un climat economic tensionat, caracterizat de incertitudine și măsuri fiscale necesare, dar dificile. Mobilizarea capitalului și o strategie fiscală bine gestionată ar putea contribui la redresarea economiei și la restabilirea încrederii în mediul de afaceri din România.

Confidex este cel mai amplu studiu bazat pe răspunsuri de la peste 650 de antreprenori și manageri ai unor companii românești de impact, din principalele 8 sectoare de business. Scopul lui este să măsoare starea de spirit și încrederea în economie a antreprenorilor și managerilor români.