Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat ieri că va introduce un nou mecanism de selecţie a managerilor de spitale. Evaluarea va ţine cont de curăţenia din unităţile medicale, dar şi de feedback- ul pacientului.

„Curăţenia în spitale, că vorbim de infecţii nosocomiale, că vorbim de biocide şi avem în vedere sensul figurat al termenului curăţenia în spitale, avem în vedere managementul de spital. Vom avea o nouă procedură de selecţie, un nou mecanism de selecţie a managerilor, unul transparent, care să se bazeze pe proiectul fiecărui manager pentru acel spital. Vom avea în vedere indicatori care să ţină cont în primul rând de curăţenia în spitale şi de feedback-ul pacientului”, a afirmat ministrul într-o conferinţă pe teme de sănătate.

Pacienţii îşi vor spune părerea doar după externare

Vlad Voiculescu a explicat că feedback-ul pacientului va putea fi transmis prin SMS sau prin email, dar după perioada de spitalizare. „Feedback-ul pacientului nu va mai fi colectat în spital, ci va fi colectat prin SMS sau prin email după plecarea din spital.

Întrebările se vor referi la curăţenia din spital, la condiţiile din spital, la modul în care a fost tratat, dacă i s-a cerut sau nu şpagă şi alte câteva lucruri pe care noi le considerăm relevante. România nu are până în acest moment niciun fel de strategie pentru resursa umană în sănătate”, a precizat Voiculescu.

Este nevoie de spitale noi

Ministrul Sănătăţii a subliniat că este prioritară construcţia de spitale noi. „Credem că este necesar ca în această ţară să se construiască spitale noi. În ultimii 25 de ani, după cunoştinţa mea, s-a construit un singur spital de stat. Putem impune reguli, putem finanţa mai bine sistemul, dar toate acestea au nişte limitări şi limitările ţin de infrastructura învechită”, a spus Voiculescu. El a susţinut că guvernul Cioloş va pregăti, până la sfârşitul anului, documentaţia pentru construirea celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova.

O nouă reglementare a preţurilor medicamentelor

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a mai anunţat că, în următoarele zile, va fi dat un ordin care să reglementeze preţurile medicamentelor. „În ultimi ani, au dispărut de pe piaţă mai mult de 1.000 de medicamente. În acest moment, CANAMED conţine vreo 4.500 de poziţii, ceea ce este puţin. Înseamnă că unele companii au decis pur şi simplu să nu mai vină în România sau să-şi retragă produsele din România. Asta are de-a face, pe de o parte, cu mecanismul de preţuri, pe de altă parte cu lipsa de predictibilitate a acţiunilor statului. Încercăm să îmbunătăţim mecansimul de preţuri”, a afirmat Voiculescu.