Aproximativ o sută de mămici „înarmate” cu bebeluşi au ieşit astăzi din nou în stradă, în Capitală. "România nu se naşte, România moare", ""Cu borduri şi săli de sport, vom creşte copiii în cort" ori "Copiii nu se cresc cu pâine goală" sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele pe care mamele le agită în faţa Guvernului.
Mămicilor li s-a alăturat şi Lavinia Şandru. Este pentru a doua oară când mămicile ies în stradă în ultima săptămână. Ele încearcă să-i convingă pe aleşi să nu reducă deloc indemnizaţia de creştere a copilului, acum în valoare de 85% din media veniturilor din ultimul an de activitate.
Potrivit Comunităţii Mămicilor din România, aproximativ 300 de părinţi, bunici şi bebeluşi sunt aşteptaţi, între orele 11.00 şi 13.00, în Piaţa Victoriei, din centrul Capitalei.
„Acest protest reprezintă un ultim apel al părinţilor adresat autorităţilor înainte de şedinţa de guvern în care se va aproba scrisoarea către FMI. Este un apel la responsabilitate faţă de viitorul copiilor şi faţă de părinţii care au contribuit cu sume sub stan ţiale la buget. Totodată, este un avertisment că o eventuală decizie de reducere a indemnizaţiei va fi contestată în instanţă, la Curtea Constituţională”, susţin părinţii.
În plus, aceştia sunt hotărâţi să sesizeze Comisia Europeană şi Consiliul Europei, de la care se aşteaptă „să ia măsurile necesare împotriva statului român”.
Dacă, săptămâna trecută, pichetul din faţa Ministerului Muncii s-a terminat cu „ofranda” adusă sub forma a 20 de pamperşi, de data aceasta, părinţii vor dona, în mod simbolic, un singur pampers, pentru că, spun ei, „nu-şi permit să facă risipă”. Luna grevelor Protestul mămicilor marchează luna grevelor în sistemul de stat. Şedinţa de guvern de astăzi ar putea fi decisivă pentru funcţionarea sistemului bugetar în următoarea perioadă, având în vedere ameninţările sindicatelor privind declanşarea grevei generale, în cazul în care guvernul va adopta măsurile drastice de reducere a cheltuielilor.
Astfel, profesorii au fost primii care au bătut în cuie ziua de 31 mai pentru încetarea lucrului pe perioadă nedeterminată. Ca atare, bacalaureatul ar putea fi pus în pericol, ca şi închiderea anului şcolar.
Dascălilor li se vor alătura funcţionari publici şi angajaţi din administraţie, din sistemul sanitar, dar şi asistenţi sociali. Liderii principalelor confederaţii sindicale vor decide însă abia după şedinţa de guvern care va fi calendarul comun de proteste şi câţi bugetari ar urma să intre în grevă generală.
Trafic blocat de 1 iunie
Mai mult, e posibil ca şi transportul public din Bucureşti, care include şi metroul, să fie blocat, pe 1 iunie, în semn de solidaritate cu ceilalţi bugetari.
Însă, în cazul în care şi angajaţilor Metrorex şi RATB li se vor reduce salariile, protestul ar putea reprezenta doar începutul grevei generale pe termen nelimitat. O decizie în acest sens va fi luată mâine, în funcţie de ceea ce va decide azi executivul, după cum a anunţat Vasile Petrariu, preşedintele Uniunii sindicatelor din transportul public local.