Mamaia, stațiunea elegantă de altădată. Supranumită Perla Litoralului, era o lume aparte, cu propriile reguli. În prezent a devenit o aglomerare kitsch.
Mamaia, stațiunea elegantă de altădată. Comandantul de cursă lungă Laurenţiu Mironescu vorbește de Constanța din propriile amintiri, cu o valoare sentimentală aparte.
Mamaia, stațiunea elegantă de altădată. Constanța avea două anotimpuri. Vara și restul
Într-o postare pe Facebook, comandantul de cursă lungă Laurențiu Mironescu recreează atmosfera de altădată unică de pe Litoral. Orașul și stațiunea Mamaia erau luate cu asalt de turiști români și străini deopotrivă.
„Constanța în care am crescut avea două anotimpuri. Unul era vara. Al doilea era restul anului în care nu era vară. Constanța toată aștepta vara, care vară însemna Mamaia plină de turiști, hotelurile full, restaurantele hotelurilor asemenea, plajele, cele nu foarte multe discoteci, tot...“, spune el.
Mamaia, o lume aparte, cu regulile ei. Acum, o aglomerație kitsch
Sezonul începea la 1 mai. La mijloc de sezon gradul de ocupare nu scădea niciodată sub 90%.
„Stațiune plină ochi, dar neaglomerată, minim 30-35% turiști străini, dintre care unii veneau de ani și ani de zile, în același hotel, pe aceeași bucată de plajă, închiriau șezlonguri de la aceleași persoane. Era o lume aparte, absolut particulară, mai ales analizată din perspectiva prezentului“, rememorează acesta.
Acum, observă cu tristețe fostul comandant, Mamaia nu mai e stațiune, ci „un cartier aglomerat, betonat al Constanței. Betonat prost, aș adăuga. Proiectarea Mamaiei a avut o filozofie, refacerea, agrementul... ce e acum este o aglomerație grețoasă de construcții noi care au reușit să pară mult nereușite și ne-estetice în comparație cu hoteluri construite în anii '60“.
Foarte mulţi turişti care şi-au petrecut vacanţele altădată pe Litoralul românesc acuză autorităţile că au permis defrişări masive. Construcţiile pe spaţiul verde şi pe plajă abundă. Multe zone sunt lăsate baltă, iar mizeria se vede peste tot.
În Satul de Vacanţă, care acum e un kitsch, funcţionau altădată doar căsuţe tradiţionale. Fiecare purta denumirea unui judeţ. Parcul Tăbăcărie, poarta de intrare în staţiunea Mamaia, era o oază de verdeaţă. Adulţii de astăzi zâmbesc cu gândul la trenuleţul cu care se plimbau prin parc.
Turiștii străini se înghesuiau pe Litoral
În anii 70 – 80, Litoralul era cotropit de turişti români şi străini. În perioada anilor ‘70 -’80, litoralul găzduia 150.000 de turişti pe serie. În medie, fiecare serie era programată pentru 10 zile. Staţiunile Mamaia şi Mangalia aveau şi câte 20.000 de turişti pe serie.
Mangalia avea 9.500 de spaţii de cazare, mereu ocupate. Cele două Eforii, de Nord și de Sud, puteau primi pe serie 15.000 de turişti. În taberele şcolare veneau peste 2.000 de copii. Peste 5.000 de turişti ajungeau la Năvodari. Restul turiştilor se cazau în campinguri sau în alte moduri de turism neorganizat.