Ioana Maria Vlas a renunţat la lupta cu Vîntu, izolându-se într-o comună de la poalele Făgăraşului. N-o mai interesează decât cum va fi ziua de mâine, dacă o să plouă sau nu.
Dacă nu e acasă, e la pescuit. Merge şi de două ori pe zi", spune vecina, scurmând cu privirea prin poarta curţii. Se întoarce şi faţa i se luminează. "Uite, v-am zis eu?", arată bătrâna către femeia în trening ce se apropie pe uliţă cu o undiţă în mână. E Ioana Maria Vlas, cea mai nouă locuitoare a satului Nou Român.
Ca să ajungi la Nou Român faci dreapta din drumul ce te poartă de la Sibiu către Braşov, pe o cale betonată care traversează Oltul peste un baraj din apropierea comunei Cârţa. Pe uliţele cu piatră prăfuită ale satului, toată lumea ştie să îţi arate casa verde, cu poartă din lemn şi stâlpi de beton, în care s-a mutat "doamna Vlas".
Dragoste la prima vedere
"Casa aceasta este a unei prietene, o foarte talentată pictoriţă. A moştenit acest domeniu şi,de când am venit aici prima dată, m-am îndrăgostit pe loc. Ia priviţi ce văd eu în fiecare zi", arată cu vorba rară Ioana Vlas către linia înaltă a Făgăraşilor ce răsar în faţa porţii. În satul în care mersul lucrurilor pare inexistent, Ioana Maria Vlas scrie, citeşte şi pescuieşte.
"Nu îmi fac absolut niciun fel de planuri.Ziua de mâine e cea mai importantă, dacă plouă, dacă nu plouă... Am pensie şi, mă rog, mă descurc cum pot". Nu se arată descurajată nici în faţa faptului că, la ţară, confortul locuinţei este mai redus. "Dar ce cusur are? Trebuie lemne, so what? Ne descurcăm", pufneşte Vlas.
Peşti pentru găini
"Aţi mai văzut astfel de găini nebune? Uite ce mănâncă la peşte. Căci eu peştii cei mari nu îi ţin. Îi aduc doar pe ăştia mărunţi, pentru găini", şi aruncă toată captura de pe baltă la găinile care se aruncă disperate la fiecare bibănel.
În Nou Român, Ioana Maria Vlas se trezeşte la cinci şi jumătate - şase, sapă după râme şi porneşte la pescuit. Fie pe un fost cot al Oltului, fie la bulboanele de pe pârâiaşul care trece prin faţa casei. La prânz e înapoi acasă. Către seară, fie e de găsit iar la peşte, fie citeşte şi scrie. De fapt transcrie, rescrie şi adaugă la cele două cărţi începute în arest şi puşcărie.
"Pârnaiele conservă"
La masa acoperită cu muşama, Ioana Maria Vlas îşi povesteşte amuzată păţaniile. Nu poartă ranchiună şi e dezarmant de naturală atunci când vorbeşte despre puşcărie sau arest, unde a petrecut şase ani şi jumătate.
"Mi-ar fi părut rău să nu cunosc această lume, eu fiind şi psiholog. Cartea mea nu e ficţiune deloc. Este la persoana întâia şi este adevărul scris întrun mod... nu pot să spun vesel, pur şi simplu mă iau peste picior", priveşte larg către Făgăraş Ioana Vlas. Nu ştie când va termina cartea şi râde pe tema asta. "Dacă nu o să fie gata şi o să mor, asta e...". Oricum, cei 67 de ani sunt greu de sesizat.
"Explicaţia: pârnaiele conservă. Sigur, glumesc, nu doresc nimănui să stea acolo, dar eu nu am suferit. Pentru mine zidurile au fost imateriale. Libertatea este în interior, nu în jurul tău".
Radu Vasile n-a avut sânge în instalaţie
Discuţiile nu au cum să nu ocolească FNI-ul. "Dacă ştiu oamenii adevărul despre FNI? De când tot latru ar trebui să îl ştie. Vina foarte clară este a statului, a forţelor politice care erau la putere la vremea respectivă. Dacă a existat vreodată în România o guvernare catastrofică, aceea era CDRul. Dacă ăia ar fi avut sânge în instalaţie, îl strângeau pe Vântu de gât şi opreau funcţionarea fondului. Să nu îmi spună mie că e de vină nu ştiu cine, când fondurile de investiţii sunt verificate de stat. Aşa cum nu m-au vrut pe mine în România, nu au vrut să oprească nici fondul. Nu au făcut nimic, dimpotrivă, domnul Decebal Traian Remeş a băgat 300 de miliarde în FNI şi CECul, o bancă de stat, a garantat pentru FNI. Ceea ce nici în Bangladesh nu se petrece. Să nu spuneţi că eu am făcut asta, că nu eu am fost". Femeia nu se răzvrăteşte, ci vorbeşte detaşat, ca despre un lucru ce nu mai poate fi schimbat. Căci încredere în pedepsirea celor care au furat banii nu mai are. "Ei, aş!, doar suntem în România...".
- Dosarul FNI. Procesul lui Nicolae Popa, amânat
- FNI are probleme! Avertismentul a venit, în 2000, de la SRI şi BNR
- Politicieni pe banii deturnaţi de Sorin Ovidiu Vîntu