"Mamă de împrumut" torţionară şi asasină

Un asistent maternal din Bistriţa a omorât copilul pe care îl avea în grijă, după ce l-a maltratat.

Asistenta maternală Marcela Făgărăşanu, de 38 de ani, din Bistriţa, a fost arestată aseară de Tribunalul Bistriţa-Năsăud sub acuzaţia de omor deosebit de grav, după ce un copil în vârstă de 4 ani pe care îl avea în grijă a fost găsit mort în locuinţa ei. Micuţul fusese maltratat într-un mod inimaginabil şi a murit asfixiat cu mâncare după ce „mama de împrumut“, aflată sub influenţa alcoolului, l-a forţat, se pare, să mănânce.

Poliţiştii bistriţeni spun că au fost anunţaţi de grozăvie joi dimineaţa, de o colegă a Marcelei Făgărăşanu, asistentă maternală şi ea. „Când am ajuns acolo, un băieţel îmbrăcat era decedat. Avea vânătăi la ochi şi se vedea că era bătut. Abia la Medicină Legală s-a descoperit întreaga tragedie“, ne-a declarat poliţistul care a fost la faţa locului. Medicul legist şef al judeţului, Costel Siserman, a confirmat că băieţelul s-a înecat după ce a fost obligat să mănânce. „Cel mai posibil s-a înecat după ce a mâncat carne. Ar fi putut fi salvat, dacă i s-ar fi acordat prim-ajutor medical“, ne-a spus el.

Medicii sosiţi la faţa locului spun că au găsit o casă curată, în ordine şi pe băiat îmbrăcat corect, cu capul acoperit. Ca şi cum „mama de împrumut“ ar fi vrut să ascundă ceva. Apoi, după ce au constatat moartea (care survenise cu mult timp înainte de ora declarată de femeie), au descoperit pe trupul copilului numeroase răni, cu vechimi diferite.

„Corpul băieţelului era plin de arsuri de ţigară. Urechea dreaptă fusese tăiată cu o foarfecă - rana era cicatrizată -, pe tot corpul mai erau şi alte tăieturi, între care două situate în zona organelor genitale. Leziunile vechi erau superinfectate şi cu septicemie. Ţinând cont de starea copilului, acesta nu se putea alimenta singur“, a mai spus doctorul Siserman.

Costel Siserman, medic şef legist: "Corpul copilului era plin de arsuri de ţigară. Urechea dreaptă fusese tăiată cu o foarfecă, pe tot corpul mai erau şi alte tăieturi, între care două situate în zona organelor genitale. Leziunile vechi erau superinfectate şi cu septicemie." Recunoaşte că l-a tăiat cu o forfecuţă

În primele declaraţii date, Marcela Făgărăşanu a precizat că era beată şi că l-a obligat pe copil să mănânce, deşi acesta nu dorea. De asemenea, ea a recunoscut că l-a tăiat pe copil cu o forfecuţă, dar nu a putut să precizeze motivaţiile pentru care a recurs la acest gest. Unele surse presupun că ar fi vrut să înlăture, astfel, o parte din infecţiile pe care le avea copilul.

Marcela Făgărăşanu e divorţată şi are doi copii, un băiat de 16 ani şi o fată de 19 ani. În afară de copilul care a murit, mai avea în grijă încă un băiat, în vârstă de 8 ani. Acesta se află în stare de şoc şi nu a putut să le povestească psihologilor de la Direcţia de Protecţie a Copilului niciun amănunt semnificativ.

Femeia locuieşte într-un cartier mai sărac de la marginea municipiului Bistriţa şi, în ciuda declaraţ iilor făcute de poliţişti, vecinii cu care am stat de vorbă spun că era liniştită şi că nu au văzut-o niciodată să bea sau să fumeze, cu atât mai mult să facă scandal.

„Îl ţinea cu mâinile ridicate“

Totuşi, un alpinist utilitar a declarat pentru Mediafax că, în timp ce lucra la scara pe care locuieşte femeia, a auzit injurii din casa ei. „Copilul mic dormea. Pe cel mare îl bătea şi-l înjura, îl ţinea în genunchi, cu mâinile ridicate. Cred că pe cel mic îl seda, să n-o încurce“, a spus alpinistul.

Copilul mort se numeşte Lucian Rostaş şi provine dintr-o familie de romi. A fost plasat în regim de plasament familial în anul 2007, pentru că mama lui fusese arestată, iar tatăl era necunoscut. Procurorii au fost nevoiţi să amâne discuţiile cu mama naturală a copilului, Sumita Rostaş, aflată în arestul IPJ pentru furt, deoarece a fost sedată ca să se calmeze după ce a aflat de decesul fiului ei.

Copilul de 16 ani al Marcelei Făgărăşanu a fost dat în grija bunicului din partea mamei, el semnând un angajament că o va supraveghea şi pe nepoata lui, care e deja majoră. (A contribuit Alina Papp) EXPERIENŢĂ 2.800 de lei pe lună pentru doi copii Este asistent maternal din anul 2000. Ca studii, are o şcoală postliceală. Înainte de a deveni asistent maternal, a mai lucrat la o fabrică. Cei de la Direcţia Judeţeană de Protecţie a Copilului susţin că avea discernământ şi că a trecut cu bine toate evaluările efectuate. „Este o zi tristă. Un om din sistem, care ar fi trebuit să aibă grijă de copii, a făcut un abuz. Noi am stabilit că asistenta maternală avea o activitate bună şi nimic nu ne-a dus cu gândul că această asistentă este capabilă să maltrateze până la moarte un copil“, a declarat Marin Rus, directorul DJPC Bistriţa- Năsăud. Ultima evaluare a asistentului maternal a fost făcută în luna februarie, anul acesta, deşi legea cere ca evaluările să fie realizate la fiecare trei luni. Ca să aibă grijă de cei doi copii, Marcela Făgărăşanu primea în fiecare lună aproape 2.800 de lei. Şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul-şef Sidor Bădescu, a declarat că poliţia va deschide o anchetă şi pe partea de neglijenţă în serviciu împotriva funcţionarului de la Direcţia de Protecţie a Copilului care avea în sarcină să supravegheze acest caz. PROTECŢIA COPILULUI Cele patru hibe ale sistemului

Recomandarea Uniunii Europene făcută ţării noastre de a renunţa la orfelinate şi de a duce copiii abandonaţi în familii nu a pus capăt abuzurilor la care erau supuşi micuţii. Numai în primele luni din acest an, 13 copii aflaţi la asistenţi maternali au fost bătuţi sau agresaţi sexual de cei care ar fi trebuit să le poarte de grijă.

Salarizarea şi condiţiile impuse celor care vor să devină asistenţi maternali atrag către această profesie mulţi muncitori rămaşi pe drumuri, care nu-şi mai găsesc de lucru în altă parte, şi nu persoane capabile să se îngrijească de copii cu probleme, cum sunt cei abandonaţi din faşă de părinţi.

Deficienţe majore sunt şi în direcţiile de protecţie a copiilor, care se plâng că nu au personal şi bani suficienţi pentru a se îngriji cum ar trebui de copiii daţi în asistenţă maternală.

1. Salariul nu încurajează „mamele“ cu vocaţie

Pentru un singur copil, un asistent poate câştiga cel mult 1.000 de lei, bani în care sunt incluse sporurile, cum ar fi cel de vechime. Pentru banii primiţi lunar, asistentul maternal trebuie să renunţe la orice serviciu. Mulţi asistenţi s-au reprofilat după ce şi-au pierdut locul de muncă din diverse fabrici închise după 1989. „Dacă nu ai pregătirea necesară, nu poţi să-ţi dai seama când un copil reacţionează într-un anumit fel din cauza unor traume din trecut. Astfel, aceşti copii pot ajunge să fie pedepsiţi pentru cum s-au comportat“, consideră psihologul Andreea Biji, de la organizaţia „Salvaţi Copiii“. 2. Asistenţii maternali dau exemplu greşit copiilor

Modelul asistentului dedicat sută la sută din timp nu pare sănătos nici pentru copil. „Ce exemplu poate avea un copil care vede că «tatăl» sau «mama» stă acasă toată ziua şi câştigă bani fără să muncească?“, comentează Marius Lăcătuş, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sector 6, Bucureşti. 3. Pregătirea asistenţilor se face superficial

Pentru obţinerea unui atestat de asistent maternal, doritorii trebuie să urmeze, prin autorităţile judeţene de protecţie a copilului, cursuri de formare profesională, cu o durată minimă de 60 de ore. „Pregătirea se face superficial, cele 60 de ore nu se fac în totalitate şi se trec uşor cu vederea condiţiile pe care asistenţii ar trebui să le îndeplinească“, spun specialiştii din sistem, care pun această situaţie pe seama concurenţei reduse.

4. Evaluările făcute de ingineri, în loc de psihologi

„Scăpările“ în privinţa calităţii asistenţilor maternali pot apărea şi din cauza evaluărilor deficitare. Teoretic, copilul şi asistentul maternal sunt supravegheaţi de o comisie multidisciplinară, formată dintr-un psiholog, un asistent social şi un referent de caz de la Direcţ ia de Protecţie a Copilului.

Trimestrial, asistentul maternal ar trebui reevaluat. În realitate, cei trei evaluatori se transformă într-unul singur, care aleargă între mai multe dosare şi ajunge să dea avizul fără multe „săpături“. Din cauza salariilor mici, lucrează la stat puţin timp doar psihologi care îşi doresc o trambulină de lansare. „Evaluatori ajung să fie inspectori de specialitate, cu tot felul de studii: drept, construcţii etc.“, spune un fost asistent social.

Andreea Biji, psiholog la „Salvaţi Copiii“: "Dacă nu ai pregătirea necesară, nu poţi să-ţi dai seama când un copil reacţionează într-un anumit fel din cauza unor traume din trecut. Aceşti copii pot ajunge să fie pedepsiţi pentru cum s-au comportat." STATISTICI

Peste 20 000 de copii, în grija asistenţilor maternali

Potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, 20.634 de copii se află în îngrijirea unui asistent maternal. Dintre aceştia, 20.436 se află la un asistent de stat, 176 la un asistent din cadrul unei organizaţii private acreditate şi alţi 22 în grija unor asistenţi angajaţi ai consiliilor locale. Statisticile mai arată că 13 copii aflaţi în grija acestor asistenţi au fost abuzaţi în primele trei luni ale anului. În cinci dintre cazuri, asistenţii maternali au fost acuzaţi de neglijare, în alte patru de abuz fizic, iar în alte trei de abuz emoţional. Unul dintre cei 13 copii a fost abuzat sexual. Pe de altă parte, 2.620 de copii au fost abuzaţi de părinţi în aceeaşi perioadă a anului 2008. (Ionela Croitorescu)