Malvinele, pământ argentinian într-un spot publicitar filmat în secret de Argentina

Malvinele, pământ argentinian într-un spot publicitar filmat în secret de Argentina

Argentina a filmat în secret un spot publicitar în Insulele Falkland (Malvine) în care teritoriul din Atlanticul de Sud disputat cu Marea Britanie este numit pământ argentinian. În înregistrare, Fernando Zilberberg, căpitanul selecţionatei de hochei pe iarbă a Argentinei, se antrenează pentru Jocurile Olimpice de la Londra, pe fundalul atracţiilor turistice din aceste insule, potrivit ziarului britanic The Guardian.

„Pentru a concura pe pământ britanic, noi ne antrenăm pe sol argentinian”, se arată la finalul spotului publicitar.

Scopul acestei reclame este de a transmite ideea că Insulele Falkland (Malvine) sunt teritoriu al Argentinei, spune Zilberberg fără ocolişuri.

Disputa asupra suveranităţii Insulelor Falkland (Malvine) durează de 200 de ani între Argentina şi Regatul Unit. Argentina consideră că insulele au fost descoperite în 1520 de căpitanul Estevao Gomes, participant la expediţiile lui Magellan, considerându-se succesorul legitim al imperiului colonial spaniol în America Latină şi astfel, insulele capturate de un desant britanic în 1833 trebuind să-i fie redate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie se situează pe o poziţie diametral opusă, afirmând că insulele au fost descoperite în 1592 de navigatorul John Davis, iar în 1690 capitanul englez John Strong, vizitând aceste locuri, a descoperit strâmtoarea care separă două dintre cele mai mari insule din arhipelag, numindu-le Falkland, în cinstea unui lord britanic. Ulterior, englezii au extins acest nume asupra întregului arhipelag. În 1892, Regatul Unit a declarat Insulele Falkland drept colonie a sa de peste oceane.

Potrivit experţilor, insulele constituie practic poarta de acces spre Antarctica, oferind controlul asupra resurselor naturale în care este extrem de bogată această regiune din Oceanul Atlantic, transmite și Agerpres.