MALVINA CERVENSCHI: „De multe ori, s-a lăsat tăcerea la filmări”

MALVINA CERVENSCHI: „De multe ori, s-a lăsat tăcerea la filmări”

EXCLUSIV EVZ. De sâmbătă, 24 mai, TVR 1 va desfăşura timp de şapte zile o campanie destinată mamelor care şi-au pierdut copiii. „Mame de îngeri” se numeşte aceasta, iar interviurile au fost realizate de Malvina Cervenschi, urmând a fi difuzate în Jurnalul de la ora 19.00

EVZ TV: Malvina, eşti tânără, dinamică şi măritată nu de multă vreme. Cum ţi-a apărut această problemă, a copiilor care îşi pierd viaţa înainte de vreme, cum ai rezonat la ea? Malvina Chervenschi: Pentru mine, realizarea acestor materiale a însemnat o lecţie de viaţă şi sper că aşa va fi şi pentru cei care nu cunosc prea multe despre acest subiect. A fost un subiect tabu încă de pe vremea comunismului, dar mai este şi acum şi nu se cunosc statistici clare despre copiii care se nasc fără viaţă, pentru că ei nu sunt întotdeauna înregistraţi. În materialele care vor fi difuzate de sâmbata veţi putea urmări mai multe poveşti emotionante ale mamelor de îngeri care s-au confruntat cu probleme de acest gen. Şi nu pot să sper decât că fiecare va învăţa ceea ce trebuie. Asta e cel mai important!

Ridicarea acestei probleme şi a faptului că mamele care trec prin aceste situaţii crunte nu sunt suficient ajutate de specialişti a fost făcută de Bianca Brad. Ai vorbit direct cu ea, ai încercat să afli la “prima mână” ce înseamnă această experienţă teribilă? Într-adevăr, problema a fost ridicată de Bianca Brad, iniţiatoarea campaniei şi fondatoarea organizatiei E.M.M.A., în urma miilor de reacţii care au venit de la mamele de îngeri din toată ţara, după ce ea şi-a făcut publică povestea pe site -ul personal. La invitaţia Biancăi am făcut publică prima întâlnire a „Mamelor de îngeri”, care a avut loc pe 9 martie. Acolo am auzit pentru prima dată frânturi din dramele acestor mame şi ele m-au convins că trebuie să arătăm lumii problemele lor, că e nevoie de informare, atât la nivelul mamelor, cât şi la nivelul cadrelor medicale.

Aţi luat legătura şi cu unele instituţii ale statului, veţi avea şi ajutor de la stat? Prin această campanie, se aduc practic problemele în dezbatere publică. Le aducem oamenilor la cunoştinţă anumite probleme, îi facem să reflecteze asupra lor şi să le înţeleagă. Televiziunea Română mediatizează aceasta campanie, în speranţa că acest subiect va fi receptat şi de instituţii ale statului de care depinde rezolvarea unora dintre probleme.

Interviurile campaniei sunt realizate de tine. Care caz te-a emoţionat în mod special? E un subiect foarte sensibil, care ne-a emoţionat pe toţi, toată echipa cu care am lucrat, o întreagă armată de operatori plus editorul de montaj. Toate întâlnirile pe care le-am avut cu aceste mămici au fost emoţionante, copleşitoare şi recunosc că, de multe ori, s-a lăsat tăcerea la filmări. Dar ce m-a impresionat enorm a fost faptul că printre sentimentele de disperare, furie, dezamăgire, durere, stări pe care le trăiesc toate aceste mame, am descoperit la ele optimism, speranţă şi dorinţa de a ajuta, de a încerca să schimbe lucrurile în bine, ca nimeni să nu mai treacă prin ce au trecut ele. A trebuit să susţii vreodată pe cineva care a trecut printr-o situaţie asemănătoare, dacă da, cum ai făcut-o, la cine sau la ce ai apelat pentru ajutor? Din fericire, nu! Şi vorbind cu aceste mămici, citind şi alte poveşti am aflat că cei din jurul lor din păcate nu ştiu întotdeauna ce să spună, cum să se comporte. „Lasă că o să faci altul, eşti tânără”, „mai bine acum, decât mai târziu” sau „nu te mai gândi”, „n-a fost să fie”, „gândeşte-te la copilul pe care îl ai deja”, sunt câteva dintre replicile pe care le aud mereu aceste mame şi care fac mai mult rău decât bine. Am făcut chiar şi un sondaj pe stradă care mi-a dovedit c, în proporţie de 90%, oamenii nu ştiu ce să zică, ridică din umeri sau spun lucruri nepotrivite. Campania îşi doreşte să informeze şi asupra acestui aspect.

„Suntem pregătiţi să devenim părinţi”

Nu e simplu să prezinţi o astfel de campanie, pentru că te poţi emoţiona extrem de repede. Ar fi o problemă dacă, să spunem, nu ţi-ai mai putea stăpâni lacrimile în direct? După ce afli experienţele prin care au trecut aceşti părinţi, nimic nu ţi se mai pare greu şi nu mai contează dacă în acel moment nu poţi să-ţi controlezi sentimentele. Un moment absolut copleşitor l-am trăit la prima întâlnire a „mamelor de îngeri”. Erau acolo părinţi ai căror copii s-au stins de o lună, de trei, de un an, de şapte ani, din diferite motive. Mame, taţi, bunici... toţi cu lacrimi în ochi, înălţând baloane cu mesaje pentru îngerii lor şi rugându-se pentru ei... A fost impresionant...

Există un timp în care ţi-ai propus să devii mamă, e un lucru pe care ţi-l doreşti acum sau o experienţă pentru care tu şi soţul tău nu sunteţi încă gata? Ne dorim amândoi copii şi îi aşteptăm cu drag oricând vor dori să apară în viaţa noastră. Noi suntem pregătiţi.

Au trecut luni bune de când eşti prezentatoare a unui jurnal de ştiri. Te-ai acomodat complet cu această sarcină? Au trecut doi ani aproape de când prezint ştirile la TVR, îmi place ce fac, dar realizarea acestor şapte materiale mi-a adus poate cea mai mare mulţumire şi satisfacţie de până acum şi sper din tot sufletul să ajute.

Ce urmări favorabile poate avea o campanie pe teme atât de grave dacă se desfăşoară numai timp de o săptămână, se poate schimba ceva concret, se pot modela atitudini...? Un impact va exista, cu siguranţă, şi sper ca materialele difuzate să pună multe semne de întrebare şi să atragă atenţia tuturor, pentru că, deşi e un subiect sensibil, e totuşi o problemă de viaţă. Campania va continua şi, în functie de ce se va întâmpla, vom face publice urmările.

Ce tip de reacţii crezi ca veţi primii de la moaşe, nu prea cunoscute pentru sensibilitatea lor, de la asistente sau chiar de la medici, într-un sistem medical cu multe păcate? Aşteptăm reacţii din partea tuturor, e foarte important. Campania nu pune accent, însă, pe problemele din sistemul medical românesc, ci pe drama acestor părinţi. Făcând publice aceste poveşti, societatea va şti cum să reacţioneze, pentru că numai vorbind deschis se pot îndrepta anumite lucruri.

Ne puteți urmări și pe Google News