Lipsa de profesionalism a medicilor face, în ultimul timp tot mai multe victime în rândul pacienţilor. Joi, un bărbat de 62 de ani din localitatea Cărbuneşti, a murit pe holurile spitalului din nepăsarea medicilor. Alexandra Oancea, o fetiţă de 4 ani, şi-a pierdut viaţa din exces de zel din partea doctorilor. Aceştia au supus-o unei intervenţii stomatologice, fără acordul părinţilor, după ce deja fusese operată de polipi. Şi malpraxisul nu se limitează doar la graniţele României. Astăzi, a decedat şi frumoasa braziliană Mariana Bridi, căreia medicii nu i-au descoperit infecţia urinară şi au diagnosticat-o cu litiază biliară.
Tot mai mulţi oameni ajung să se plângă de neprofesionalismul şi mercantilismul doctorilor, pus adesea pe seama salariilor prea mici şi a condiţiilor inadecvate din cele mai multe spitale din ţară. Profesioniştii adevăraţi aleg adesea ori să părăsească sistemul, ori să plece din ţară pentru salarii motivante şi condiţii de lucru decente.
Realitatea nu justifică, însă, cu nimic comportamentul unor medici care acordă un tratament preferenţial bolnavilor sau care tratează cu superficialitate anumite cazuri, din lipsă de motivaţie.
Şi în cazul bătrânului de la spitalul din Slatina, unul dintre motivele pentu care nu i s-a acordat atenţia cuvenită a fost acela că, tocmai în acel timp, sosise în pital un oficial al judeţului care avea nevoie, la rândul său, de îngrijiri medicale.
Fals în acte În urma anchetei demarate de către ministrul Sănătăţii Ion Bazac, s-a descoperit că foaia de observaţie a bolnavului a fost modificată cu puţin timp înainte de sosirea la spitalul din Slatina a comisiei de anchetă.
"Foaia de observaţie a fost completată ulterior după ce a fost finalizată, Poliţia a început cercetările în acest caz, nu ştim persoana care a făcut acest lucru, nu este de competenţa noastră să vedem cine este autorul, Poliţia a început o anchetă, noi am constatat o culpă medicală şi o culpă profesională şi am luat măsurile organizatorice. Restul măsurilor trebuie luate de organele competente. Cert este că nimeni din cei audiaţi nu şi-a recunoscut vina, dar începând de astăzi contractele de muncă ale acestora sunt desfăcute", a declarat Ioan Bazac.
Unii s-au ales cu felicitări, alţii, daţi afară Asistenta de pe ambulanţă care a fost la căpătâiul bătrânului şi care a făcut toate demersurile care i-au stat în putinţă pentru a-i salva viaţa, a fost felicitată presonal de către Ministrul Sănătăţii, care propune decorarea acesteia.
Însă, directorul executiv al DSP Olt şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Olt au fost eliberaţi din funcţii, iar directorului medical al SJU şi medicilor de gardă şi asistentei şefe de tură ce au examinat pacientul care a murit la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a spitalului le-au fost desfăcute contractele de muncă. Deciziile au fost luate, noaptea trecută de comisia condusă de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, care a făcut o anchetă la Spitalul Judeţean de urgenţă Slatina şi a examinat persoanele implicate în cazul bărbatului de 62 de ani care a murit, joi, după ce a fost plimbat, timp de patru ore, pe la mai multe secţii ale unităţii medicale.
Practic, în baza acestei anchete şi pe baza documentelor pe care comisia le-a examinat, a fost luată decizia eliberării din funcţie a directorului executiv al DSP Olt şi a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Olt, precum şi decizia desfacerii contractelor de muncă ale directorului medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Olt, medicului şef de la UPU şi medicului de gardă de la Boli Interne, doctor Doru Pârvu, şi a contractului de muncă al dr Cornel Fulga, medic de gardă la UPU, care a examinat pacientul şi a asistenţei şefe de tură, se arată într-o informare de presă a ministrului Ion Bazac.
De asemenea, a fost luată decizia sancţionării disciplinare a dr. Corpos Ana, medicul de gardă de la Secţia de Boli Cronice, şi a tuturor asistentelor din UPU.
Fulga, un doctor cu antecedente Cornel Fulga, medicul destituit de către ministrul Sănătăţii Ion Bazac, a mai fost, anul trecut, subiectul a două anchete interne. În prima dintre ele, medicul se făcea vinovat că a refuzat să interneze un copil de etnie romă, victimă a unui incendiu, pe motiv că nu prezenta documente de identitate. În urma anchetei conduse de directorul medical al Spitalului Judeţean din Slatina, Ion Brătoi, nu a fost luată nicio măsură împotriva doctorului Fulga.
Aşa că, medicul a continuat să-şi parctice meseria aşa cum ştia mai bine şi, august 2008, Fulga a intrat în conflict cu soţia unui pacient pe care a refuzat să îl consulte.
Asistentele date afară vor contesta decizia în instanţă Cadrele medicale sancţionate au anunţat, prin intermediul liderului sindical al Spitalului Judeţean, Roxana Dragomir, că vor face apel la un avocat care să le reprezinte în instanţă când vor contesta decizia ministrului de a le destitui. Potrivit liderului sindical, decizia lui Ion Bazac nu se încadrează prevederilor Codului Muncii cu privire la desfacerea contractului de muncă.
Citiţi şi Bărbat ucis de nepăsarea din spitale