„Make Europe Great Again” - începutul unei președinții UE în stil Trump?
- Iuliu Vlădescu
- 20 iunie 2024, 13:38
Budapesta, care preia din iulie președinția rotativă a UE, a prezentat marți liniile generale ale programului său și a ales un slogan copiat după cel al fostului președinte al Statelor Unite. Ocazie pentru a aminti proximitatea politică dintre Viktor Orbán și liderul republicanilor.
Ce înseamnă președinția maghiară a UE
„Puneți-vă centurile de siguranță pentru prima președinție a UE inspirată de Donald Trump”, rezumă Politico. Este într-adevăr greu să ne gândim la altceva decât la fostul președinte american când citim sloganul ales de Budapesta, care a definit marți liniile generale ale programului său pentru președinția rotativă a UE.
Un Make America Great Again pur și simplu transformat în MEGA, Make Europe Great Again. Doar o ochedă a lui Viktor Orbán către un președinte pentru care nu și-a ascuns niciodată admirația și simpatia sau un adevărat început de trumpizare a continentului?
În opinia ministrului ungar de externe, nu trebuie să vedem mai mult decât un simplu "omagiu": "Motto-ul nostru se referă la ideea unei președinții active, practice, la faptul că suntem mai puternici împreună, respectându-ne identitatea", a declarat Janos Boka în timpul unei conferințe de presă la Budapesta.
Omagiu pentru Trump
Referință amuzantă, având în vedere că fostul chiriaș de la Casa Albă nu este cunoscut pentru că a fost deosebit de conciliant cu cei douăzeci și șapte. "Din câte știu, Donald Trump nu a vrut niciodată să facă Europa puternică", a explicat Janos Boka, afirmând că orice comparație cu Trump se opreşte la acest simplu slogan.
Doar că apropierea dintre Ungaria și pozițiile fostului președinte nu se oprește la acest slogan. Viktor Orbán nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Donald Trump, care îl admiră şi el. Nici măcar recenta condamnare a miliardarului de un tribunal din New York nu a afectat această prietenie.
"L-am cunoscut pe […] Trump ca pe un om de onoare. În calitate de președinte, a pus întotdeauna America pe primul loc, a impus respect în întreaga lume și a folosit acest respect pentru a construi pacea. Să lăsăm poporul să-și dea verdictul în noiembrie! Continuaţi să vă bateţi, domnule președinte!", a postat el pe X după condamnare. Complimente care merg în ambele sensuri. Miliardarul a declarat în martie referitor la premierul ungar că "nu există nimeni care să fie mai bun, mai inteligent sau care să conducă mai bine decât Viktor Orbán. El este fantastic".
Ungaria, o președinţie UE credibilă?
Programul acestei țări central-europene de 9,6 milioane de locuitori include anumite priorități dragi candidatului republican, în special în ceea ce privește imigrația. Janos Boka a explicat că Ungaria va căuta "să protejeze mai eficient frontierele externe, să abordeze cauzele fundamentale ale imigrației și să îmbunătățească o politică de returnare mai eficientă". De asemenea, țara intenționează să elaboreze un nou acord agricol competitiv, "centrat pe agricultori".
Președinția UE, pe care Budapesta deținut-o deja în 2011, ar trebui să aibă un rol de intermediar neutru, lăsând deoparte interesele sale naționale. Cu toate acestea, nu spre asta pare să se îndrepte Viktor Orbán, se tem mulți observatori, în situaţia în care relațiile dintre Bruxelles și Ungaria sunt tensionate. Perspectiva de a o vedea pe acesta din urmă la conducere stârnește neliniștea mai multor state membre, din cauza derivelor antidemocratice ale Budapestei și a legăturilor acesteia cu Kremlinul.
Anul trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluție pe această temă, întrebându-se "cum va putea guvernul lui Viktor Orbán să-şi îndeplinească în mod credibil misiunea, având în vedere nerespectarea legilor și valorilor UE". Ungaria este în conflict cu Bruxelles-ul din cauza eșecurilor în lupta împotriva corupției și în ce priveşte independența presei. Și UE, ca răspuns, a suspendat miliarde de euro din fonduri europene care urmau să fie plătite acestei țări. Mai mult, de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Viktor Orbán a refuzat să ajute militar Kievul, blamează politica de sancțiuni împotriva Moscovei și nu încetează să critice Bruxelles-ul, acuzat că vrea să atragă Europa într-o "conflagrație mondială".
(Autor: Léo Tichelli, Le Temps; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)