După anularea ședinței, senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că lipsa de cvorum nu înseamnă că PSD-ALDE nu susțin proiectul de lege al Uniunii. „Nu știm că n-o susține (PSD – n.r.). O să vedem când va ajunge la vot în plen. Momentan avem un raport de admitere a legii.”, a spus Barna.

Pe 19 iunie, proiectul de lege care prevede declararea zilei de 15 martie ca zi a comunității maghiare a primit raport comun favorabil  cu amendamente din partea Comisiile pentru administraţie şi pentru drepturile omului. Termenul de adoptare tacită a legii este pe 24 octombrie. 

Cu toate că UDMR a semnat un protocol de colaborare cu coaliția majoritară PSD-ALDE, recent o serie de parlamentari ai Uniunii, printre care și liderul formațiunii Kelemen Hunor, au reproșat Puterii lipsa de comunicare și deschidere, în contextul în care deputații au respins, săptămâna trecută, legea proiectul legii privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a criticat, vinerea trecută, votul în plenul Camerei Deputaților prin care au fost respinse modificările la Legea 215/2001 care se referă la folosirea limbii materne în instituţiile publice în localităţile în care minorităţile reprezintă 10% din populaţie şi nu 20%, cât este stabilit în prezent. El le-a spus colegilor deputați că probabil au fost rezolvate toate probleme în România, rămând doar cea maghiară, „care trebuie rezolvată foarte repede și brutal”. UDMR a mai anunțat, că în cazul în care și Senatul va respingea această lege, parlamentarii Uniunii vor depune un alt proiect de lege pe aceeași temă.