Majorarea pensiilor ar putea fi amânată. Ce va decide noul reprezentant PSD de la Muncă

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Planul Guvernului privind pensiile românilor și creșterea acestor venituri ar putea suferi schimbări, după ce ministrul Muncii a fost schimbat. După demisia lui Marius Budăi, Simona Bucura Oprescu a fost numită la conducerea Ministerului Muncii.

Guvernul încă ia în calcul scenariul privind creșterea pensiilor cu cel puțin rața inflației de la 1 ianuarie, dar încă sunt purtate discuții privind majorarea punctului de pensie. Încă nu se știe cât de realizabile sunt ambele măsuri în contextul în care deficitul bugetar este ridicat. În plus, Simona Bucura Ionescu, noul ministru al Muncii, are datoria de a rezolva și problema legii salarizării, dar și cea a pensiilor speciale.

Ministerul Muncii se ocupă de jaloane importante și trebuie să găsească bani pentru majorarea pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu le promitea pensionarilor că începând cu 1 ianuarie veniturile lor vor crește cel puțin cu rata inflației. Acest lucru înseamnă că punctul de pensie va fi majorat cu 16%, de la 1.785 de lei până la 2.065 de lei. În cazul în care va fi majorat cu 20%, acest lucru înseamnă că va ajnge la 2.135 de lei.

România trebuie să se încadreze în deficitul bugetar de 4,4%

În acest context, obiectivul României de a se încadra într-un deficit bugetar de 4,4% pare din ce în ce mai greu de atins. Autoritățile poartă negocieri cu Comisia Europeană, care a cerut reducerea cheltuielilor. Surse guvernamentele susțin că există îngrijorări că țara noastră va avea un deficit și mai mare în 2024. Astfel, Guvernul caută bani pentru ca pensiile să fie majorate, dar și să rezolve problema privind legea pensiilor din sistemul unitar.

Acest lucru înseamncă că trebuie să elimine inechitățile din sistem. Este important de precizat că una dintre cerințele CE este ca pensiile să nu depășească 9,4% din produsul intern brut. Guvernul are termen limită pentru finalizarea legii pensiilor, cel mai probabil, până la finalul acestui an. În plus, sunt purtate discuții și privind legea salarizării bugetare.

România și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca sporurile să fie de maxim 20%. Unii bugetari au în prezent sporuri de peste 80% din salariul de bază. Acest lucru înseamnă că Guvernul are de făcut o serie de corecții.