Cetățenii Uniunii Europene vor fi protejați împotriva scumpirilor la gaze și energie, în baza unor măsuri comune.
Comisia Europeană va elabora un set de măsuri comune pe care statele membre vor putea să le implementeze pentru a contracara creşterea preţurilor la energie electrică și gaze naturale. Anunțul a fost făcut de Executivul UE, în condiţiile în care consumatorii se confruntă cu majorări substanțiale la facturi, în apropierea iernii, transmite Reuters.
Preţurile energiei au crescut de peste trei ori în Spania şi în alte ţări, europene. În acest context, comisarul pentru energie Kadri Simson a spus că Bruxelles-ul va elabora un set de recomandări pentru a ajuta ţările să ia măsuri faţă de creşterea preţurilor, în următoarele săptămâni.
„Am propus astăzi miniştrilor să creăm un set de măsuri mai astructurat, care considerăm că va fi util tuturor statelor membre pentru a rezolva situaţia actuală”, a declarat Simson, după o întâlnire a miniştrilor Energiei din ţările UE.
„Noile reglementări sunt de natură să ajute guvernele să evalueze opţiunile pentru a răspunde rapid creşterilor de preţuri în cadrul regulilor UE”, a adăugat Simson. El a precizat că între recomandări se află reducerea TVA și a accizelor sau susținerea direct a consumatorilor pentru a-i proteja de prețurile prea mari.
Comisarul Simson a precizat că structura pieţei europene a energiei electrice nu a contribuit la creşterea preţurilor şi că preţurile angro reprezintă doar o treime din facturile consumatorilor. Diferența este dată de taxe și accize, precum și de alte elemente.
Cum se organizează statele europene în fața scumpirilor
Preţurile de referinţă ale gazelor din Europa au crescut cu peste 250% începând din ianuarie, pe fondul redeschiserii economiilor lumii, după carantinele impuse în contextul pandemiei de Covid-19. Creşterile de prețuri la energie au transmis unde de şoc în industriile dependente de gaze, iar acestea vor afecta și consumatorii casnici.
Spania a solicitat ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creşterea preţurilor. Autoritățile din Spania au solicitat Comisiei Europene să ofere opţiuni pentru modalităţile prin care statele UE ar putea răspunde. Spania a sugerat, mai mult, chiar reformarea pieţei de energie electrică a blocului comunitar.
Spania, Italia, Grecia şi alte ţări pregătesc măsuri naţionale, variind de la subvenţii la plafonarea prețurilor, cu scopul de a proteja cetăţenii.
Germania a declarat că nu vede necesitatea unei intervenţii guvernamentale pentru a contracara creşterea preţurilor la gaze.
Identificarea unor surse alternative de energie
Bruxelles-ul a declarat că noile majorări de prețuri ar trebui să încurajeze ţările să accelereze ritmul procedurilor de renunţare la combustibilii fosili.
„Trebuie să facem paşi decisivi în direcţia corectă folosind propriile resurse disponibile la nivel local - trebuie să ne reducem dependenţa de combustibilii fosili”, a declarat ministrul sloven al infrastructurii, Jernej Vrtovec.
Ministrul austriac pentru climă şi energie, Leonore Gewessler, a declarat că o trecere mai rapidă la sursele regenerabile de energie va face UE „mai rezistentă la fluctuaţiile preţurilor pe termen lung”.
În Marea Britanie, oficialii au declarat că majorarea preţurilor la gaze ar forţa mai mulţi furnizori britanici de energie să renunţe la afaceri. Astfel, industria trebuie să se pregătească pentru probleme prelungite. De altfel, mai mulţi furnizori de energie şi-au încetat deja activitatea.